Šumski zvrk

Tko ne zna za ljupku, brzu, okretnu, zvrkastu životinjicu – zvjerčicu?

- Jeste li je vidjeli u prirodi ? Sigurno vas je oduševila svojim vratolomijama – akrobatskim penjanjem i spuštanjem, živahnim skakutanjem po granama.

Vjeverica je stanovnik šuma i parkova. Ponekad se da gotovo pripitomiti, pa jede iz ruke orahe i lješnjake – svoje omiljene poslastice.

Ipak, vjeverica je plaha, divlja životinjica. Čim začuje ili ugleda štogod opasno, strelovito se, na poseban vjeveričji način, spiralno uzvere, ako treba do samoga vrha debla. Pritom se spretno hvata svojim kandžicama za koru drveta. Može trčati brzinom i do 22 km/h.

Zadivljuje i nekim drugim sposobnostima: ona je savršena «gnijezdograditeljica» i vrlo brižna majka svojim nestašnim vjeverićima kojih bude i sedmero. Uz gnijezdo vjeverica gradi posebnu dječju sobicu, zatim skrovište i smočnicu. Vrijedno skuplja plodove za zimu. Osim u duplji drveta, zatrpava ih i u zemlju. No, često zaboravi gdje je ostavila zalihu. Iz njezina spremišta tada niču nove biljke. Kao dobar „šumar" tako pomaže u pošumljavanju.

Njezin smeđi rep upravo je čudesan. Za nevremena služi kao kišobran, u borbi je štit, a pri nekom visokom skoku na zemlju služi kao padobran koji ublažava skok. Stoga ga brižno njeguje i raščešljava.

Zanimljivost - ZIMSKI SAN

San, ljudima i životinjama, omogućava obnovu energije potrošene tijekom dana. Neke životinje produžavaju ovaj san u određenim godišnjim dobima, a među njima i vjeverica.

Zimi je hladno i ima snijega, te je tada je potraga za hranom iznimno teška. Vjeverica obično priredi jazbinu u drvetu. Tijekom ljeta se poprilično udeblja, a masno tkivo joj je prava prirodna zaliha za vrijeme sna. Vjeverica spava zimski san. Tada joj životne funkcije gotovo u potpunosti prestaju, temperatura tijela izjednačuje se s temperaturom okoliša.

Dolaskom proljeća, buđenje je gotovo iznenadno. Temperatura tijela, koja je bila iznimno niska, za nekoliko sati može se popeti i na 30°C. Taj porast temperature trgne životinju iz obamrlosti.

Pitalica

Ja sam djeco nestašnija od svih šumskih stanovnika.

A draže mi hrane nema od oraha i lješnjaka!

Da mi nije dugog repa ne bih bila tako lijepa.

Ja sam ____________________________.


 1. Gdje živi vjeverica?
 2. Čime se hrani?
 3. Zašto je zovemo zvrk?
 4. Koliko mladih može imati?
 5. Koje prostorije gradi u svojoj „kući"?
 6. Kako pomaže u pošumljavanju?
 7. Zašto posebno brine o svom repu?
 8. Kako provodi zimu?
 9. Kada se budi?
 10. Koji je uzrok njezina buđenja?
 11. Spavaju li samo životinje zimski san?
 12. Na koji način biljke prezimljuju?

Leave a comment

Please login to leave a comment.