Medvedgrad

Nekad

  • Medvedgrad je dvorac – tvrđava. Tipičan je srednjovjekovni zamak. Sagrađen na strateški najjačoj točki: brdo na kojem se nalazi odvojeno je gotovo sasvim od mase gore, s kojom je povezano. S te točke vidi se po cijeloj okolici do Turopolja. Sagrađen je izvrsno, osobito stariji dijelovi gdje je na rubovima upotrijebljeno polutesano kamenje što nalazimo još jedino kod Velikog Kalnika. Bio je okružen dvostrukim pestenom debelih obrambenih zidova s dvije beanič – kule, sjevernom i južnom. U gradu su bile dvije stambene palače i nekoliko gospodarskih zgrada.
  • Biskup Filip, nekad kancelar kraljice Marije, žene Bele IV, bio je veliki skrbnik svoje crkve. Nije mu bilo dosta Popov toranj, već je od kralja izmolio posebno pogodno mjesto u zagrebačkoj gori i tamo sagradio Medvedgrad, gdje je podigao i kapelu u čast Filipa i Jakova. Sagrađen je u razdoblju od 1294. do 1254. godine.
  • Trebao je služiti za obranu od neprijatelja, te kao sklonište kaptolskih gospodara i njihova blaga. Bio je jedna od najvećih utvrda u Hrvatskoj. Često je mijenjao gospodare. Gospodari su mu bili, osim kraljeva i zagrebačkih biskupa, grofovi Celjski, grofovi Frankopani i grofovi Zrinski. Njegovi kapetani pljačkali su okolna sela, otimali stoku i uništavali usjeve. Među njima po zlu poznat bio je kapetan Vilim. Posljednji gospodar bio je Stjepko Gregorijanec – žestoki protivnik Gradeca.
  • 1590. godine grad je oštećen potresom i već se tada spominje kao ruševina. „Od obnavljanja Medvedgrada prošlo je zatim jedva šesnaest godina, kad se pred samu jesen 15. rujna 1590. godine dogodilo nešto strašno. Pod zemljom je tutnjalo i bučilo. Medvedgradski brijeg i čitava Medvednica kao da se pomaknuše sa svoga mjesta. Čudno se ugibaše i brežuljci i doline. I drveće se sagibalo. Iz gore čula se mukla lomljava kamenja. Bili su to grozni časovi. Ogromni medvedgradski zidovi raspuknuše se kao da su od stakla. Začas bile su jako oštećene i stambene prostorije i dvorska kapela i čvrsta branič – kula. Ponosni Medvedgrad postane ruševina. Uništio ga je strašan potres."
  • Od 1974. godine započeta su istraživanja i konzerviranje zidova te rekonstrukcija pojedinih dijelova.

Danas

  • Danas je Medvedgrad ponovno obnovljen i važan kulturno – povijesni spomenik.
  • Na Dan državnosti 30. svibnja 1994. godine Medvedgrad je postao mjesto odavanja počasti svim hrvatskim junacima i hrvatskoj suverenosti. Podno južne kule nalazi se Oltar domovine, djelo kipara Kuzme Kovačića. Taj spomenik tvore velike kocke različitih vrsta i veličina kamena, s isklesanim hrvatskim motivima iz vremena Kneza Branimira, s velikim križem i stihovima hrvatske himne, složenih u hrvatski grb.
medvedgrad-1 medvedgrad-2 medvedgrad-3
medvedgrad-5 medvedgrad-6 medvedgrad-4
medvedgrad-7 medvedgrad-8 medvedgrad-9

Leave a comment

Please login to leave a comment.