Svetište Majke Božje Sljemenske – Kraljice Hrvata

ulomak: Tereza Majcen

Od davnina su Hrvati izabrali Majku Božju za svoju zagovornicu, odvjetnicu, pomoćnicu... Po mnogim svetištima diljem Hrvatske pjevaju joj najljepše pjesme i nerijetko zasuzi oko i zaigra srce na riječi "Rajska Djevo Kraljice Hrvata".

crkva-medvednica-5Ponad Zagreba, na Zagrebačkoj gori na visini od oko 1000 m mala je sljemenska kapelica Majke Božje Sljemenske, Kraljice Hrvata. Srasla s prirodom, izrasla iz srca vjernika, napose planinara, bdije Ona nad gradom i hrvatskim pukom. Do nje se dolazi lako, nekada samo planinarskim putovima, a danas i cestom i žičarom. Ima Hrvatska i ljepših, i raskošnijih i drevnijih marijanskih svetišta ali i ovo privlači svojom toplinom i ostavlja trag u duši – tako već gotovo sedamdeset godina.

Prve ideje o gradnji svetišta na Sljemenu potekle su od planinara koji su u ljepotama Zagrebačke gore osjetili potrebu zapjevati i pomoliti se zajedno na sve veću slavu Božju. Već se godine 1922. počinju prikupljati sredstva u tu svrhu. Ratne godine zaustavile su, ali ne i prekinula nastojanja. I dalje se dolazilo na Sljeme, pjevalo, molilo, čak i muziciralo. I onda 28. svibnja 1928. godine planinari Marijanske kongregacije iz zagrebačkog svetišta Srca Isusova predvođeni p. Mullerom vraćajući se s izleta ugledali su na drvetu sliku Majke Božje okićenu šumskim cvijećem... i sve nezaustavljivo kreće. Grad je darovao zemljište, a posao je povjeren arhitektu Jurju Denzleru. Prvotna zamisao da se izgradi kapelica Majci Božjoj za potrebe izletnika proširuje se i kapelica se gradi kao spomenik 1000. obljetnice kraljevstva i 1300. obljetnici pokrštavanja Hrvata.

Gradnja je završena godine 1932., a kapelicu je posvetio 1933. godine nadbiskup dr. Antun Bauer.

Trideset godina nakon posvećenja, 1963., kapelica postaje župna crkva za potrebe izletnika i planinara. I navratite li u bilo koje doba godine vrata su otvorena i za sabranu molitvu i za učenje povijesti.

crkva-medvednica-3crkva-medvednica-2

crkva-medvednica-4

Leave a comment

Please login to leave a comment.