Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Mala morska priča (ČSR)

Helena je bila školjka koja je živjela u jednoj uvali u Jadranskom moru. Izvana je bila pomalo hrapava, a iznutra je imala divne glatke ljuske čije su se boje presijavale i sličile na dugu. Živjela je spokojno. Po cijele dane je drijemala u pijesku i uživala. Samo bi ponekad otvorila svoje ljuske i progutala nešto hrane.

Imala je najboljeg prijatelja Viktora. On je bio rak. Imao je jaka kliješta kojima bi moga zgrabiti svakoga tko bi želio nauditi Heleni. Osim toga, Viktor je stalno lutao okolinom, pa je vidio i čuo sve novosti koje su se dogodile u uvali. Helena je željno očekivala Viktora da joj ispriča novosti.

- Dobro jutro Viktore! Što ima novoga? – pitala je Helena.

- Imam jako loše vijesti za tebe! Stiglo je ljeto i u našu uvalu je došlo mnogo kupača. Stalno viču, plivaju i rone po uvali. Ovdje život postaje nespokojan. Samo mi treba da me netko ulovi. Ja napuštam uvalu!!! – rekao je Viktor.

- Viktore ako odeš tko će me štititi? Sigurno će me netko od znatiželjnih kupača uzeti! – jecala je Helena.

- Mogli bi i mene uloviti. Moja kliješta nisu više dovoljno jaka za obranu. Osim toga, život mi je jako drag! Zbogom Heleno! Možda se ipak sretnemo nakon ljeta – govorio je Viktor na rastanku.

Helena je ostala sama u suzama. Znala je da će je kupači pronaći u pijesku i uzeti.

To se nažalost i dogodilo. Jedan ju je dječak pronašao i odnio kući. Sada Helena stoji na njegovoj polici, tužna bez svoje morske uvale.

Pitanja za razumijevanje pročitanog teksta

Odgovori na pitanja punom rečenicom.
 1. Kako se zove glavna junakinja ove priče?
 2. Tko je ona bila?
 3. Gdje je živjela? rak
 4. Prepiši rečenicu kako je izgledala Helena.
 5. Kako je živjela?
 6. Što je radila po cijele dane?
 7. Na koji se način Helena hranila?
 8. Tko je Viktor?
 9. Što je Viktor odlučio učiniti?
 10. Što su kupači stalno radili?
 11. Čega se Helena uplašila; što je mislila da će kupači učiniti?
 12. Je li Viktor doista napustio uvalu?
 13. Gdje Helena sada živi?
 14. Je li Viktor dobro postupio? Objasni.

Leave a comment

Please login to leave a comment.