Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Zelena pisanica

 • Zbornica, Obrazovni portal, Zagreb
 • Kategorije: Zbirka | Likovna kultura | Korizma i Uskrs
 • Običaj sijanja pšenice veže se uz božićno vrijeme. Pšenica se sije na blagdan svete Lucije (13.12.). Narodnoo vjerovanje je da će cijela nova godina biti uspješnija i plodnija ako pšenica do Božića lijepo zazeleni i bude gusta i visoka.

  I Uskrs možemo dočekati s mladom, gustom i zelenom pšenicom. Umjesto u posudice, pšenicu možemo posijati u prazne ljuske jajeta. Na dno ljuske staviti malo zemlje (ili vate). Može se staviti i nekoliko kamenčića koji će poslužiti kao drenaža kako bi suvišna voda mogla otjecati. Zemlju prekriti slojem pšenice pa ponovno tankim slojem zemlje. Zemlju treba održavati vlažnom, a ljuske s posijanom pšenicom držati na toplom i sunčanom mjestu.

  Na ovaj način dobili smo lijepu zelenu pisanicu koja može poslužiti kao dekoracija na uskršnjem stolu. Ljusku jajeta možemo ostaviti prirodne boje ili je pak ukrasiti bojom, tkaninom, kolaž papirom, špagom...

  psenica-2psenica-3psenica-4

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.