Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Naučiti učiti (brošura)

 • Dubravka Granulić, dipl. učiteljica razredne nastave i prof. hrvatskoga jezika, OŠ Budaševo, PŠ Topolovac, Topolovac, Gušće
 • Kategorije: Brošure | Zbirka | Listići | Radionice | Usavršavanje
 • Što je to učenje?

  granulic-nauciti-uciti-2Tko uči, prikuplja nova iskustva. To mogu biti različite stvari. Uče se riječi, rečenice, informacije o nekoj temi, uči se raditi u skupinama, raspravljati, poštivati pravila. Uči se dobro izražavati, govoriti novi jezik, držati predavanje. Uči se plivati ili svirati neki instrument, voziti bicikl, služiti se računalom. Zapravo, čovjek nikada ne prestaje učiti.

  Ma što učili, poslije toga znamo i možemo više nego prije toga. Učenje je, dakle, djelatnost u kojoj se čovjek tjelesno i duhovno razvija i mijenja. Budući da uvijek dolazi nešto novo, učenje je osobno obogaćivanje. Onaj tko uči ima više mogućnosti nego onaj tko ne zna učiti ili ne želi učiti. Učenje je nešto pozitivno.

  Treba samo htjeti!

  Kako naučiti učiti?

  Učenici koji dobro i uspješno uče čine to jer imaju želju nešto naučiti. Oni su naučili kako se usvaja gradivo da se što dulje pamti. Oni uče po vlastitu planu. Svatko može naučiti učiti. No najprije  trebaju znati ponešto o vražićcima učenja. Oni su krivi što učenje ne može funkcionirati.

  8 vražićaka koji ometaju učenje:

  1. granulic-nauciti-uciti-3Jednostavno ti se nikada ne da učiti!
  2. Ne zabilježiš što imaš za zadaću!
  3. Zaboravljaš što bi trebalo učiniti!
  4. Lako ti je odvratiti pozornost!
  5. Nisi rasporedio posao!
  6. Ne nalaziš svoje stvari!
  7. Radiš aljkavo i neuredno!
  8. Prekasno počinješ!

  Uspješno učiti, ali kako?

  To je želja svih učenika u školi. Nejjednostavnije bi bilo kad bi uspjeh dolazio sam od sebe - bez napora i dosadnog utroška vremena i truda. Svatko uviđa da se mora truditi ako želi poboljšati tjelesnu kondiciju. Također se treba truditi kako bi popravio duhovnu kondiciju jer je ona pretpostavka za uspješno učenje u školi.

  Nema ničeg ljepšeg od uspjeha, zar ne!?

  Riječ je o stajalištu prema učenju. Za to napokon nisu odgovorni ni nastavnici, ni roditelji, već VI sami!

  Ako vam pođe za rukom da dugoročno poštujete pet temljenih postavki za uspješno učenje, sigurno ćete u školi poboljšati uspjeh u učenju.

  Moram:

  1. Željeti nešto novo naučiti
  2. Biti spreman potruditi se za to
  3. Odvojiti dovoljno vremena za učenje
  4. Pri učenju postupati što pažljivije
  5. Shvatiti da sam sam odgovoran za uspjeh i neuspjeh

  Mislite u slikama

  granulic-nauciti-uciti-4Što znači misliti u slikama?

  Npr. 7-5-3 Rim iz jaja viri. (godina osnutka Rima izlaskom iz jajeta). To se zove "magareći most". Načelo magarećeg mosta vrijedi i za spremanje informacije mišljenjem u slikama. Što je luda i originalnija vaša poveznica, to bolje služi kao magareći most. Želiš li npr. upamtiti pojam "geografska dužina" slovo D koje označava dužinu spoji sa slovom M koje označava meridijane u jednoj riječi koju ćeš lako zapamtiti. Npr. MED.

  Zašto je mišljenje u slikama prednost?

  granulic-nauciti-uciti-5granulic-nauciti-uciti-6Prednosti imaju veze sa strukturom našeg mozga. On se sastoji od dviju polutki. Lijeva je polovica zadužena za teorijsko učenje, desna pohranjuje slike.

  Što bolje uspijemo ta dva dijela mozga navesti na suradnju, to više može mozak raditi i to bolje možemo učiti.

  Dakle, gdje god je riječ o tome da se pohrane apstraktne informacije, trebali biste aktivirati svoju desnu polovicu mozga. Vježbajte da apstraktne informacije povežete s konkretnim slikama.

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.