Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Rasprava, intervju, ispitivanje stručnjaka (brošura)

 • Dubravka Granulić, dipl. učiteljica razredne nastave i prof. hrvatskoga jezika, OŠ Budaševo, PŠ Topolovac, Topolovac, Gušće
 • Kategorije: Brošure | Zbirka | Listići | Radionice | Usavršavanje
 • Zašto je važno voditi raspravu?

  Raprava je razgovor u kojem se prikazuju, obrazlažu i ocjenjuju različita mišljenja. Raspravljati se može o temama o kojima u školi i izvan nje vladaju različita mišljenja. Tko dobro raspravlja, može razgovarati o prijepornim pitanjima koja privatno i u javnosti potresaju ljude. Iz dobro vođene rasprave u nastavi može se naučiti kako se služiti svojim temeljnim pravom na slobodu mišljenja. Rasprave se nazivaju i polemikama. Svađa riječima ubraja se u demokraciju. No, ona donosi radost samo ako polemika protječe fer tako da se nitko ne mora osjećati povrijeđenim.

  Sposobnost za fer raspravu može se naučiti.

  Što moraš znati prije rasprave?

  Ne može se mudro raspravljati ako se ne poznaje tema.

  • Nije dovoljno imati samo mišljenje. Treba ga znati i obrazložiti. Zato se upotrebljavaju argumenti. Argument postaje uvjerljiv ako svom mišljenju i svom obrazloženju možeš dodati zoran primjer.
  • U raspravi valja znati prihvatiti da drugi sudionici imaju drukčije mišljenje. To je najteže. Druga mišljenja ne treba smatrati dobrima, može se pokušati ostale uvjeriti u svoje mišljenje. Ta se sposobnost naziva tolerancija.

  Pravila koja trebaš poštivati za vrijeme rasprave!

  • granulic-rasprava-intervjuSudjeluj aktivno.
  • Obrazloži svoje mišljenje.
  • Dobro slušaj.
  • Pusti druge da govore.
  • Ne prekidaj ih.
  • Svađaj se samo fer-sredsvima.

  Nemoj uvijek tvrditi da imaš pravo (promijeniti mišljenje ne znači biti slabić).

  Voditi intervju

  Intervju je razgovor u kojem jedna osoba ili jedna skupina postavlja pitanja o nekoj temi na koju sugovornik odgovara. Intervju se radi kako bi se mogli objaviti nakon razgovora, npr. u časopisu ili na televiziji.

  1. KORAK: Priprema

  Odaberite osobu za intervjuiranje, uspostavite vezu s tom osobom, sastavite katalog pitanja prema određenom redoslijedu.

  2. KORAK: Provedba razgovora

  Vodite razgovor na mirnu mjestu bez pritisaka; razmislite kako želite snimiti razgovor (kasetofon, diktafon, videokamera) no prije svega morate imati pristanak intervjuirane osobe.

  3. KORAK: Obrada razgovora

  Čim razgovor završi, počnite ga obrađivati (dok je sve svježe); sažmite odgovore na pitanja i formulirajte intervju pismeno; dajte ga potom sugovorniku na pregled jer on ipak ima posljednju riječ.

  Ispitivanje stručnjaka

  Stručnjaci su ljudi koji se posebno dobro snalaze u jednoj ili više struka. Oni se profesionalno bave nekim problemom koji se upravo obrađuje u nastavi te raspolaže praktičnim iskustvima i velikim znanjem.

  Od njihova znanja i iskustva može se imati koristi ako se pozovu na nastavu i ako im se postave pitanja koja nekoga zanimaju. Ispitivanjem stručnjaka može nastati posebno zanimljiv i poučan doživljaj pod pretpostavkom da su svi sudionici dobro pripremljeni.

  Kako se to radi?

  1. KORAK: Naći stručnjake i odabrati ih

  Ima ih u svakom gradu. Želite li se informirati o drogama, možete se obratiti lokalnim savjetovalištima za ovisnike, policiji ili liječniku. Ako je riječ o politici, možete se obratiti lokalnom uredu za tisak ili informiranje, uredima stranaka ili na adrese zastupnika mjesnog kruga. Pri odabiru mogu vam pomoći žute stranice u telefonskoj knjizi, a možda nastavnici i roditelji.

  2. KORAK: Skupljati teme za pitanja i pripremanje pitanja

  Pozabavite se temom o kojoj je riječ. Tako će doći do upitnih odnosa. Iz toga proizlaze pitanja koja bismo mogli postaviti stručnjaku. Prikupite pitanja u razredu, odredite redoslijed. Neka svatko od vas postavi pitanje.

  3. KORAK: Pripremite provedbu ispitivanja stručnjaka

  Obavijestite upravu škole o svojim namjerama; dogovorite pitanje prostora, pozovite stručnjake, odredite tko će voditi raspravu, odredite zapisničare (najmanje 2 učenika); pripremite fotoaparat jer je važno slikovno sve zabilježiti.

  4. KORAK: Provedba razgovora sa stručnjacima

  Budite dobri domaćini (ljubazni, dobrog ponašanja, aktivna suradnja). Pozdravite svog gosta na ulazu u školu zajedno s učiteljima, predstavite stručnjaka, počnite ljubazno s krugom pitanja, oprostite se sa zahvalom stručnjacima.

  5. KORAK: Evaluacija i dokumentiranje rezultata

  Morate druge informirati o svojem radu. Zato napravite zidne novine, napišite izvješće za školske novine, pošaljite ga lokalnoj redakciji mjesnih dnevnih novina s molbom za objavljivanje.

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.