Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Animirani film

 • Jasminka Marinović
 • Kategorije: Zbirka | Medijska kultura | Hrvatski jezik | Zanimljivosti
 • Animirani filmovi stvaraju iluziju kretanja nizanjem sličica od kojih je svaka malo drugačija. Te se sličice u pravilu izmjenjuju brzinom od 24 kadra u sekundi. Snima se kvadrat po kvadrat, odnosno crtež po crtež, a svaki crtež predstavlja pomno proračunatu fazu budućeg cjelovitog pokreta.

  profesor-baltazar

  Zagreb je odavno pravo mjesto za sladokusce animiranog filma

  Animirani film je u Zagreb došao jako davno – još 1922. godine. Bile su to jednostavne reklame u trajanju manjem od minute. Deset godina kasnije otvara se pri "Školi narodnog zdravlja "foto-laboratoriju kojem se izrađuju crtani filmovi namijenjeni zdravstvenom obrazovanju sela. U Školi 1929. nastaje prvi hrvatski crtani film Martin u nebo.

  Pedesetih godina prošlog stoljeća počinje "zlatno doba hrvatske animacije". Prvu u nizu nagrada u Zagreb je donijela Crvenkapica Nikole Kostelca. Naši umjetnici izrađuju tako dobre crtiće da se u Zagreb iz svijeta rijetko vraćaju bez neke nagrade ili priznanja.

  Vatroslav Mimica, Nikola Kostelac, Dušan Vukotić, Zlatko Bourek, Boris Kolar, Pavao Štalter... samo su neka od imena naših slavnih animatora.

  Uzlet hrvatske animacije ovjenčan je i najprestižnijom nagradom, Američke filmske akademije – popularno zvanom Oskar. Oskara je 1961. dobio Surogat, crtani film Dušana Vukotića.

  U Zagrebu se crtaju i jednako kvalitetne crtane serije od kojih su najpoznatije Profesor Baltazar i Leteći medvjedići. Profesor Baltazar je mudar i pravedan izumitelj koji nesebično pomaže svojim sugrađanima, a leteći medvjedići simpatična šumska bića koja brinu o očuvanju prirode.

  Od 1972. godine Zagreb je domaćin Svjetskog festivala animiranih filmova. Svakog drugog lipnja možemo uživati u pravim anima-poslasticama. Zato, s radošću možemo reći da je Zagreb, odista odavno pravo mjesto za sladokusce animiranog filma.

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.