Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Jedan sat (prezentacija)

 • Zbornica, Obrazovni portal, Zagreb
 • Kategorije: Zbirka | Prezentacije | Priroda i društvo
 • Ljudi oduvijek žele točno znati koliko je vremena prošlo. Tako je nastao sat ili ura. Sat ili ura je sprava za mjerenje vremena. Sat (simbol: h) je mjerna jedinica za vrijeme.

  Sat je prvi put definiran u starom Egiptu kao 1/24 dana, prema njihovom brojevnom sustavu (baziranom na brojanju zglobova na prstima obje ruke).

  Moderna definicija sata je mjerna jedinica za vrijeme jednaka 60 minuta ili 3600 sekunda. Sat je približno jednak 1/24 srednjeg Sunčevog dana na Zemlji.

  Sprave za mjerenje vremena ovise o zbivanjima što se događaju u stalnim razmacima. Sat je uređaj koji se sastoji od brojčanika s brojkama koje označavaju sate. Iz sredine kruga izlaze kazaljke koje kruže po brojčaniku i dotiču brojke – pokazuju sate.

  Prvi satovi

  Sunčani sat

  Štapić koji baca sjenu upotrebljavan je najmanje 3500 godina prije Krista. Na sunčanom se satu položaj sjene mijenja dok Sunce prolazi nebom. Položaj sjene pokazuje nam koje je vrijeme.

  Vodeni sat

  Vodeni sat (klepsidra) postojao je u Egiptu otprilike nakon 1400. godine prije Krista. Vrijeme je određivano na osnovi brzine koja je bila potrebna void da isteče kroz rupe na posudi. Vrijeme se određivalo ovisno o nivou vode.

  Pješčani sat

  Pješčani satovi su postali rasprostanjeni u 14. stoljeću, zamjenivši mjerne instrumente nastale u antičko doba (sunčanici, svijeće s podiocima, vodeni satovi). Ipak, već u 16. stoljeću pješčane satove istiskuje razvoj mehaničkih satova.

  Veći pješčani satovi napravljeni su kako bi se mjerilo razdoblje od pola sata ili duže. Danas se pješčani satovi koriste u djelatnostima gdje nije potrebno precizno mjerenje vremena (u kuhinji, u društvenim igrama) ili kao ukras.

  Mehanički satovi

  Prvi su mehanički satovi izrađeni u 14. stoljeću. Oni nisu imali kazaljke, niti brojčanik, već su zvonili svaki sat. Takvi su se satovi postavljali na javnim mjestima u većim gradovima Europe. Brzo su se počele izrađivati i manje varijanete za kućanstvo.

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.