Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Kornjače

 • Zbornica, Obrazovni portal, Zagreb
 • Kategorije: Priroda i društvo | Zbirka
 • kornjaca-4-hawkbillBjelouška, krokodil i kornjača na prvi pogled nemaju ništa zajedničko. Oni su svi, međutim, gmazovi.

  Kornjača je hladnokrvna životinja, ima suhu, ljuskavu kožu i polaže jaja. Temperatura tijela jednaka im je temperaturi okoliša. Stoga se rado griju na suncu.

  Kornjače su biljojedi pa se stoga ne moraju brzo kretati. Kao zaštita razvio im se teški oklop. Neke kornjače žive na kopnu, a neke na moru.

  Od 1995. godine, temeljem pravilnika o zaštiti pojedinih vrsta gmazova, posebnim zaštićenim životinjskim vrstama proglašavaju se dvije morske kornjače koje obitavaju i u Jadranu. To su glavata želva (Caretta caretta) i golema želva ( Chelonia mydas).

  Glavata želva rasprostranjena je u Atlantiku, Sredozemnom moru, uz obale Francuske, Belgije, Nizozemske i Engleske, a nije rijetka ni u Jadranu. Obitava na pučini toplih mora gdje se hrani raznim vrstama morskih životinja. Naraste u duljinu, odnosno leđni oklop može biti veći od 1 metra.

  kornjaca-5Golema želva povremeno zađe u Sredozemno more, odakle zaluta i u Jadran. Često se zadržava u blizini obala i otoka, pa je poznata na svim obalama Afrike, Južne Amerike, Indije i sjeverne Australije, a rjeđe u južnoj i zapadnoj Europi. Zalazi i u ušća velikih rijeka, iako se pretežito nalazi na otvorenom moru i oceanu. Hrani se morskim životinjama, a u starosti i morskim algama. Leđni oklop može narasti do 1,5 metar, a postiže ukupnu težinu do 450 kilograma. Budući da joj je meso vrlo ukusno, jer je stalno love, postala je rijetka.

  kornjaca-3-golemaDivovske kornjače žive na otocima u Indijskom oceanu: na Galapagosu i na Sejšelima. Svoju veličinu duguju odsustvu prirodnih neprijatelja. Neke divovske kornjače pasu nisku travu. One imaju široke oklope koji su priljubljeni uz vrat. Druge imaju kupolaste oklope s visokim otvorima sa svake strane i oni im omogućuju istegnuti vrat do višeg raslinja. Kada ljudi pretvore njihov prirodni okoliš u pašnjak za stoku, njihov je opstanak ugrožen.

  Kempova siva morska kornjača razmnožava se većinom na jednoj pješčanoj obali u Meksiku.Danas je broj morskih kornjača koje se tamo dolaze razmnožavati pao s nekoliko desetina tisuća na samo nekoliko stotina.

  Želiš li saznati više o kornjačama ili naučiti nešto o njihovom uzgoju, potraži informacije na Internet stranici www.kornjace.com.

  kornjaca-9-wood-turtle-2

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.