Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Svi putevi vode u... Rim!

 • Anja Đurinović
 • Kategorije: Zbirka | Putopisi | Zanimljivosti
 • Rim! Vječni grad! Grad umjetnosti! Centar nekadašnjeg najvećeg i najmoćnijeg carstva na svijetu... Što još napomenuti za grad za koji svi znaju i svi mu se dive osim: “Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin!“ ili „Svi putevi vode u Rim.“. Pa eto tako ću vas i ja sada odvesti malo u Rim... da pogledamo kako se tamo pleše, odnosno kako se nekad plesalo...?!

  Rimljani, najmoćniji narod toga doba, došli su na svoj prvotni teritorij od 7 brežuljaka i osnovali grad koji će kasnije pokoriti svijet! Prema legendi grad su osnovala dva brata, Romul i Rem, zatim je Romul ubio Rema i proglasio se prvim kraljem... ali, to je neka druga priča, ja bih vam htjela pričati o nečem malčice drugačijem. O rimskoj kulturi i plesu naravno!

  Očito, Rimljani su bili naviknuti sve uzimati silom ili prisvojiti od jadnih Grka. Kako bogove, koje su samo nazvali drugim imenima kao na primjer: Zeus je postao Jupiter, Afroditu su nazvali Venerom, Aresa su proglasili Marsom, Heru Junonom i tako dalje. Dakle da nastavim, kako su im uzeli bogove tako su si prisvojili i kulturu, umjetnost i ples. Kod Grka, ples je imao gotovo sakralnu (svetu) vrijednost. Učio se u školama, plesao u hramovim u čast bogova... Ukratko, on je bio odraz čistoće i uzvišenosti kod ljudi, nešto što ih je odvodilo u nove dimenzije, nešto nezemaljsko... Ali, onda su došli Rimljani i ples učinili izrazito i samo svjetovnim i zemaljskom.

  Na ples se više nije gledalo kao na nešto uzvišeno nego kao na nešto usputno. Služio je za zabavu! Morali su ga izvoditi lijepi mladići i djevojke i često su ga plesali na dvorskim zabavama, uz raskošne večere i na raznim svečanostima.

  Možda sada ovo zvuči kao da se ja ljutim na Rimljane zbog toga što su napravili od plesa, ali ne, ne ljutim se. (Rimljeni mogu i dalje mirno spavati.)

  Zbog njih, ples je dobio svoju širinu. Razgranalo se na stotine različitih plesova i svaki od njih je potpuno drugačiji i pleše se na različitim mjestima pod različitim okolnostima. U kazalištu, na filmu, natjecateljski, performerski, radi zabave, da bi nešto poručio, da sam sebi bude svrhom i još s tisuću različitih namjera!

  I zato, po meni, svaki čovjek može izabrati i pronaći nešto što mu se sviđa u plesu i baš to je ono predivno... Za svakoga po nešto!


  rim-1 rim-2 rim 

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.