Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Lutkarski Mali BOK fest Bjelovar 2010.

 • mr. sc. Nataša Klemše, dipl. učiteljica savjetnica, I. osnovna škola Bjelovar, Bjelovar
 • Kategorije: Zbirka | Vaši rezultati
 • Ovogodišnji je Mali BOK fest plijenio pozornost medija predstavama i sadržajima za djecu i mlade koje su bile brojnije, a ponekad i posjećenije od predstava za odrasle.

  Posvuda spominjani smanjeni budžet ovogodišnjeg BOK-a nije se odrazio u području odgoja mladih za kazalište. Štoviše, ponovo je dokazano kako su za odgoj i edukaciju potrebni stručni ljudi, entuzijasti u svojem poslu i manja financijska ulaganja. Selektorica predstava za djecu i mlade gđa Irena Hlupić Rašo napravila je iskorak u organizaciji BOK i sličnih festivala činjenicom da je pozornost usmjerila na mlade, na zadovoljavanje njihovih potreba za edukacijom u dramskom izričaju, na način da je dramski odgoj i dramski izričaj decentralizirala i dovela k njima, svjesna činjenice kako je u najranijoj dobi najučinkovitije djecu i mlade podučiti dramskom izražavanju jer kasniji pokušaji daju mnogo manje rezultate. Dosadašnja praksa festivala da se u tjedan, eventualno dva zbije niz predstava (ne)namijenjenih mladima i završi priča o dramskom odgoju u toj godini stanovnika grada nedaleko Zagreba, nadajmo se trajno, je završena!


  Lutkarstvo – tematska usmjerenost Malog BOK-a

  Mali BOK, tematski usmjeren na lutkarstvo, započeo je produkcijama studenata glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku čija je voditeljica mr. sc. Livija Kroflin u uvodnom govoru naglasila kako je lutkarstvo neopravdano zapostavljeno u odnosu na ostale dramske izričaje. Stoga su i nastojanja Umjetničke akademije u Osijeku jedinstvena u Republici Hrvatskoj jer nema druge akademije koja ga toliko njeguje i razvija kao njihov Odsjek za kazališnu umjetnost na način da omogućava izobrazbu studenata glume i lutkarstva za ovaj vid umjetnosti. Rad u uvjetima koji jedino kreativcima i potencijalima poput studenata koji su gledateljstvu producirali svoje uratke rezultirao je jedinstvenim doživljajem za gledateljstvo. Studenti su kratkim lutkarskim predstavama pokazali beskraj lutkarstva kao dramskog izraza koji prvenstveno djeci i mladima pomaže u izražavanju i razvoju osjećaja, sklonosti, sposobnosti i uvjerenja, kao i stjecanju sigurnosti i samopouzdanja. Akademska slikarica Ria Trdin, asistentica na UAOS i doktorantica studija u Bratislavi, čija je izložba lutaka „Od komarca do Slavonca" bila izložena u Gradskom muzeju Bjelovar u vrijeme trajanja BOK festa, pokazala je svoje lutkarske uratke izrađene za potrebe UAOS, ali i ukazala na pokušaj da se lutkarstvo i lutkarska tehnologija profesionalizira te da se postave temelji za otvaranje prvog budućeg studija lutkarske tehnologije u RH, pri UAOS.

  Tematska raznolikost predstava

  Predstave izvedene na Malom BOK-u, tematski usmjerene na lutkarstvo, podučile su djecu i mlade kako ono, kao sinteza umjetnosti, u sebi objedinjuje jedinstvo doživljaja pokreta, likovnog, glazbenog, dramskog i plesnog izraza te nudi bezbrojne mogućnosti stvaralačkog i maštovitog izražavanja, ali i poduke za život.

  U predstavi Merkuri teatra „Djevojčica u ulozi detektiva" gledateljstvo upoznaje mane i prednosti mnogobrojnih zanimanja. Hrvatski dom Vukovar – Scena „Martin" (ime je dobila po prvom glumcu s vukovarskog područja) pripremila je lutkarsku predstavu „Šuma Striborova" u kojoj igra četvero glumaca lutkara koji su prošle godine diplomirali na UAOS. Lutkarsko uprizorenje slavnog romana Augusta Šenoe „Kameni svatovi" izvela je Lutkarska scena „Ivana Brlić-Mažuranić" iz Novog Zagreba. Dramatizaciju popularnog romana za mlade Sanje Pilić „Sasvim sam popubertetio", u kojem se dječak Luka nalazi na životnoj prekretnici – što nakon osnovne škole izvelo je gradsko kazalište „Žar ptica". U duhovitoj poetskoj priči „Krava Ružica" koja istražuje pitanja tolerancije i različitosti predstavila se „Mala scena". Zagrebačko kazalište lutaka i udruga „Bembo" u interaktivnoj predstavi „Bonton ili Kako pristojno provesti dan", prema ideji i u izvedbi Kristijana Ugrine, mladi gledatelji su upoznati s općim pravilima lijepog ponašanja. Predstava podiže svijest djeteta o sve većoj važnosti komunikacije danas, što je jedan od načina edukacije u sprječavanju nasilja među djecom. Osjećajnu ljudsku priču „Ne, prijatelj!" o vojnicima sa suprotnih strana koji postaju prijatelji uprizorilo je gradsko kazalište „Trešnja". Režiser Rene Medvešak, po tekstu Nina d'Introna i Giacomoa Ravicchia preispitivao je mnogobrojne teme ljudskosti koja premošćuje barijere različitih kultura. Krležu i „Balade Petrice Kerempuha" u rockerskom stilu ispjevao je u svom autorskom projektu Željko Šestić. Ovako obrađene bliske su i puno više razumljive i zanimljive srednjoškolcima. Bjelovarsko kazalište pripremilo je predstavu za najmlađe „Mišići Zubovilići" u kojoj se govori o djeci kojima ispadaju mliječni zubi i koja ih redovito peru.
  Radionicu za učenike osnovnih škola vodila je gđa Kruna Tarle, lutkarska pedagoginja Zagrebačkog kazališta lutaka. Učenici su uz stručno vodstvo i pomoć izrađivali lutke. Lutkar Goran Smoljanović vodio je radionicu za voditelje lutkarskih skupina u osnovnim školama, a Ksenija Zec Ćorić, profesorica scenskog pokreta na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu za članove Bjelovarskog kazališta.

  Bjelovar – centar dramskog odgoja

  Protekli je tjedan u Bjelovaru bio posvećen djeci i mladima kao nikad do sada. Sustavna i vrlo profesionalno vođena organizacija i provedba festivala naglasila je i istaknula činjenicu kako se odgojem i izobrazbom mladih naraštaja u dramskom izričaju može postići mnogo više od kurikulumom zadanih postignuća. Iskustveno učenje i poučavanje u kazalištu te zamišljena dramska situacija i njezina prepoznata poruka postale su djeci, gledateljima, model ponašanja u stvarnom životu, a njihovim učiteljima i profesorima metoda poučavanja o različitim životnim pitanjima. Tome su pridonijeli i srčanost i entuzijazam sudionika i organizatora u nastojanjima i postavljenim ciljevima da djeca i mladi grada Bjelovara barem tjedan dana u godini uživaju sve blagodati ovog dramskog iskaza. Najvažnije je da su ta nastojanja prepoznata od strane samih gledatelja kojima su predstave bile namijenjene, ali i profesionalaca koji svakodnevno s njima rade. Štoviše, postavljeni su temelji kako za nastavak ovog iznimno posebnog festivala, tako i za edukaciju djece i mladih u ovom području jer su obostrano prepoznati pozitivni učinci ovakvih događanja u gradu.

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.