Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Obrazovni program u zoološkom vrtu

 • ZOO Zagreb
 • Kategorije: Zbirka | Priroda i društvo | Terenska nastava
 • OSNOVNA ŠKOLA 1. – 4. razred; Zagreb ZOO

  Edukacija u zoološkom vrtu

  Zagreb ZOO - risEdukacija je jedna od osnovnih djelatnosti modernih zooloških vrtova, uz zaštitu životinja, znanstveno – istraživački rad i rekreaciju.


  Zoološki vrtovi pružaju mogućnost učenja o životinjama i prirodi iz prve ruke kroz stjecanje vrijednih iskustava. Kako bi se još bolje približile određene teme iz područja zaštite životinja, biologije i ekologije, uz nezaobilazne natpise za životinjske vrste i edukacijske ploče, organiziramo različite vrste edukativnih radionica, igraonica, izložbi, predavanja, tematskih obilazaka, te razne zabavne sadržaje.

  U edukacijskom centru

  Nakon samostalnog obilaska zoološkog vrta djeca u edukacijskom centru usvajaju nova znanja na zabavan i interaktivan način.

  Obrazovni program nudi jedinstven doživljaj životinjskog svijeta i prirode kroz projekcije, razgovor, proučavanje preparata, kontakt sa živim životinjama i praktični rad.

  Edukacijski centar u zagrebačkom zoološkom vrtuEdukacijski centar u zagrebačkom zoološkom vrtu

  Osnovni program

  Zagreb ZOO - sova

  Kako ptice lete? Zašto zmija „presvlači kožu“? Kako ribe dišu? Što je zoološki vrt? Samo su neka pitanja na koja odgovaramo.

  S ovim programom „zaranjamo“ u vodu i saznajemo kako žive ribe. Učimo što su vodozemci i kako se razlikuju od gmazova. Odgovor je lagan ako upoznamo živog gmaza – zmiju.

  Razgovaramo o pticama, proučavamo perje i saznajemo kako ptice lete, a kako ptice dobivaju mlade odgovorit će nam nojevo jaje.

  Svijet sisavaca upoznajemo otkrivanjem najvećeg i najmanjeg predstavnika. Učimo zašto sisavci imaju krzno, a rogovi jelena ispričat će nam čemu rogovi zapravo služe.

  Jedinstven svijet beskralješnjaka upoznajemo kroz društvo živog kukca, paličnjaka i voćnog kornjaša. Učimo po čemu se razlikuju od ostalih životinja.

  Na kraju saznajemo što je zoološki vrt i zašto postoji.

  Mladi čuvari prirode

  Upoznavanje s radom zoološkog vrta i njegovih djelatnika. Kroz praktični rad učimo reciklirati i otkrivamo na koje načine možemo živjeti u skladu s prirodom. Učimo kako urediti vrt kuće ili škole da bi postao stanište za divlje životinje, te kako pojedinac može umanjiti negativan utjecaj na prirodu.

  Zagreb ZOO - floraZagreb ZOO - upoznajmo risa

  Kroz godišnja doba

  Pomoću radnih listova i crtanki učimo kada i zašto se ptice sele, gdje odlazi medvjed za vrijeme zime… Istražujemo koje se promjene događaju sa biljkama, te što se događa sa životinjama u vrtu, voćnjaku, šumi, vodi, na livadi kroz različita godišnja doba.

  Vodeni svijet

  Učimo o vodama i saznajemo što sve krije svijet potoka, jezera, rijeka i mora. Vodena kornjača i žaba nam pomažu da naučimo značaj vode za čovjeka i životinju, te o tome kako čovjek zagađuje vodu.

  Šetnja prirodom

  Saznajemo što je to živa, a što neživa priroda, te kako su međusobno povezane. Učimo što su uvjeti života. A životne zajednice upoznajemo kroz igru i u društvu miša, žabe i kukca.

  Žablji svijet

  Vrijeme je da upoznamo neobičan svijet vodozemaca. Njihovu osnovnu građu, načine razmnožavanja, prehranu, načine obrane… što žabe rade tijekom godišnjih doba, te koja je njihova uloga u prirodi. Čovjek ih svojim aktivnostima ugrožava, ali se pojavila još jedna opasnost – gljivična bolest koja može uzrokovati njihov potpuni nestanak! Možete li zamisliti svijet bez kreketa žaba?

  Dodatni programi

  Radionica: Moj terarij

  Izradom terarija za kornjaču saznajemo što je terarij i koje sve životinje možemo držati u terariju. Učimo kako držati i njegovati životinje u njemu, te koji su dijelovi nužni da bi se naša životinja osjećala kao u prirodi.

  Kako saznati više

  Ukoliko ste zainteresirani za bilo koji od programa slobodno nas kontaktirajte i rezervirajte termin. Edukacijski centar preuzima grupe svakim danom, tijekom cijele godine, od 09:00 h do 15:00 h.

  • Program je u cijelosti besplatan (ne uključuje ulaznicu u Zoološki vrt).
  • Edukacijski centar može primiti grupu do 35 osoba, a ukoliko je grupa veća, može se podijeliti u dvije skupine.
  • Tijekom programa sa svim grupama obvezatno moraju biti prisutne punoljetne osobe, odnosno predstavnici organizatora.
  • Termin je poželjno rezervirati barem tri tjedna unaprijed ili ranije.

  Kontakt

  • Edukator Tomislav Krizmanić
  • ZOOLOŠKI VRT GRADA ZAGREBA
  • Maksimirski perivoj bb, 10000 Zagreb
  • tel./fax: 01/2302 198, 01/ 2302 199
  • e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • www.zoo.hr

  Zagreb ZOO - merkatZagreb ZOO - patuljasti nilski konji

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.