Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Zajedno možemo više: Projekti “Jesen“ i „Blagdani“ (prezentacija)

 • Renata Kos, prof. defektolog, Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, Varaždin
 • Kategorije: Jesen | Zbirka | Hrvatski jezik | Prezentacije | Priroda i društvo | Vaši rezultati
 • U Centaru za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“ provode se brojni projekti tijekom godine. Tako su proveli i projekte “Jesen“ i „Blagdani“ pod stručnim vodstvom svojih profesora defektologa.


  Zajedno možemo više

  Planirajući nastavu za školsku godinu 2008./2009. poželjele smo nešto novo i drugačije za naše učenike. Tako smo osmislile projekte: Jesen i Blagdani. Projekt se provodi cijeli tjedan. Ideja vodilja je dati učenicima mogućnost izbora što će raditi. Nemamo svi jednake sposobnosti, a nemaju niti naši učenici. Učenicima je prije provođenja projekta ponuđeno biranje koju radionicu žele polaziti: kreativnu, dramsku, kuharsku. To znači da učenici nisu sa svojim matičnim razredom i možda nisu kod svoje razrednice. Prvi dan je uvodni dio kada su sva tri razreda zajedno i provode zajedničku aktivnost. Ostale dane učenici odlaze u radionice, a zadnji dan je završna svečanost na kojoj kreativna radionica izlaže svoje radove, dramska izvodi svoj igrokaz, a na kraju svi uživaju u delicijama koje su pripremili kuhari.

  Voditeljice projekata; profesorice defektolozi:

  • Renata Kos, rođena u Varaždinu. Završila Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet. U Centru radi u posebnom razrednom odjeljenju sa učenicima sa značajno sniženim intelektualnim sposobnostima kronološke dobi 15 godina. Za svoje učenike izrađuje razne vježbe - igre na računalu, prezentacije o nastavnim sadržajima iz predmeta okolina, prezentacije priča i pjesmica… Voli kuhati i peći kolače pa zato u zajedničkim projektima vodi kuharsku radionicu.
  • Natalija Luić, rođena u Varaždinu. Završila Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet. U Centru radi u posebnom razrednom odjeljenju sa učenicima sa značajno sniženim intelektualnim sposobnostima kronološke dobi 17 godina. Završila tečaj keramike. Vrlo kreativna, osmišljava razne aktivnosti za predmet radni odgoj pa zato u projektima vodi kreativnu radionicu.
  • Ines Žukina, rođena u Varaždinu. Završila Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet. U Centru radi u posebnom razrednom odjeljenju sa učenicima sa značajno sniženim intelektualnim sposobnostima kronološke dobi 13 godina. Vodi sve školske priredbe, smišlja tekstove, voli pjevati pa zato vodi glumačku radionicu.

  Centar „Tomislav Špoljar“

  Centar za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“ s ponosom nosi ime profesora Špoljara, oca specijalnog školstva u Varaždinu.

  Danas Centar pohađa oko 200 učenika. Učenici se školuju prema posebnim obrazovnim programima. Nastava je organizirana u dvije smjene. Osim redovne nastave, koja je individualizirana i prilagođena svakom pojedinom učeniku, u Centru se provode posebni postupci: logoterapija i kineziterapija, kojima je obuhvaćena većina učenika.

  Dio učenika, koji nisu iz grada, već iz udaljenim mjesta Varaždinske županije, smješten je u hraniteljske porodice preko Centra za socijalnu skrb. Učenici u Centar dolaze ili samostalno, ili ih dovoze roditelji, ili organiziranim prijevozom autobusima.

  U Centru su zaposlena 53 djelatnika, od toga su 42 defektolozi, logopedi, kineziterapeut, knjižničarka, socijalna radnica i pedagoginja.

  Centar ima 15 učionica, 4 logokabineta, kabinet za kineziterapiju, računarsku učionicu, knjižnicu i igraonicu.

  U Centru se učenici mogu uključiti u razne slobodne aktivnosti: tamburaški orkestar, pjevački zbor, plesnu skupinu, likovno – kreativnu skupinu, mlade krojače, sportsku i knjižničarsku skupinu.

  Od 2003. godine Centar ima svoje kombi vozilo koje mu je doniralo Autotransportno poduzeće Varaždin. Kombijem se učenici voze na izlete, sportska i druga natjecanja, bazen. Naime, od otvaranja Gradskih bazena Varaždin učenici Centra mogu dva puta tjedno ići na plivanje u pratnji svojih razrednika. Centar dobiva i druge vrijedne donacije, a jedna od najvrjednijih je ona koju dobije od Hrvatsko – austrijske kulturne zajednice čije članice, po uzoru na groficu Erdody, prikupljaju novac putem Adventskih košarica.

  Centar svake godine priređuje dvije priredbe: za Božić i Dan Centra (30. svibanj). U mjesecu svibnju obilježavamo i Dan obitelji pa na taj dan nema nastave već priređujemo zabavno – sportski program za učenike, roditelje i hranitelje. Na kraju školske godine učenici odlaze na jednodnevne izlete, a sedmi razredi odlaze na maturalno putovanje.

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.