Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Zbornica predstavljena na 8. školi učitelja

 • Zbornica, Obrazovni portal, Zagreb
 • Kategorije: Zbirka | Vaši rezultati
 • STRUČNO – ZNANSTVENI SKUP
  9., 10. i 11. studenoga 2006. godine, Lovran

  Tema:
  DIJETE/UČENIK U PROCESU ODGOJA I OBRAZOVANJA
  Podtema: Medij i odgoj/obrazovanje

  Što znači biti učitelj? Jedno lijepo ali ujedno teško i vrlo odgovorno zanimanje. Što nas čini učiteljem? Ljubav prema djeci? Znanju? Obrazovanju? Novim idejama i inovacijama? Svestranost? Sve to? Kako to postići? Kako uspjeti objediniti svu maštovitost i kreativnost koja se krije u nama? Možemo li to sami, trebamo li i želimo li pomoć? Želimo li i mi pomoći drugima? Podijeliti svoja znanja, vještine i iskustva? Sama pitanja.


  Jeste li se našli u situaciji da imate neku ideju, a ne možete je realizirati ili je treba doraditi? Ne možete pronaći informaciju za razradu te ideje? Što bi Vam moglo to olakšati? Pokušali smo pronaći neka rješenja i odgovore za Vas. Jedan učitelj je kreativan. Ujedini li ih se nekoliko, kreativnost utoliko raste, ideja je mnogo više. Kako Vam se čini ideja da pomoću jednog medija, internet portala, jedne Zbornice, možete dobiti stručnu pomoć, informacije, savjete, odgovore na pitanja …Zbornica Vam može pomoći kao poveznica između učitelja, učenika, roditelja, stručnih suradnika, studenata i svih koji žele saznati nešto više o odgoju i obrazovanju.

  Mediji u odgoju i obrazovanju

  Mediji su kompleksni pojam koji označava sustave javnog informiranja. Najšira podjela medija prema načinu distribucije je na tiskane i elektronske medije.
  U nastavnom procesu trenutno su najzastupljenije tiskovine, audio i video materijali. Nedostatak je njihova raspršenost. Potrebne su nam mnoge informacije, npr. koji su svi materijali dostupni, gdje ih pronaći, kako nabaviti, je li cijena prihvatljiva te jesu li informacije aktualne. Njihova dostupnost je to više otežavajuća što se škola nalazi u manjem i izoliranijem mjestu.

  U potrazi za informacijom može nam pomoći i elektronski medij. On je sve zastupljeniji kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Zašto to ne iskoristiti? Pomoću interneta lakše i puno brže dolazimo do potrebnih informacija. Samo, i tu nailazimo na neke probleme: nedovoljna istraženost, nedovoljna provjerenost informacije, nedostatak poznavanja mogućnosti tehnologije. Kako bi vam internet bio što korisniji u pripremi za nastavu i rješavanju problema s kojima se susrećete, pomaže vam Zbornica.

  Vrijeme nije na Vašoj strani

  Koji su veliki problemi s kojima se učitelji nose? Financijski, administrativni, nedovoljan broj stručnih suradnika, disciplina u učionici, nedostatak mjesta…? Mnogo ih se može staviti na listu, ali za većinu učitelja najveći problem je nedostatak vremena. Svaki učitelj potroši puno vremena tražeći najučinkovitiji način za obavljanje određenih zadataka:

  • izrada priprema od početka,
  • izrada različitih obrazaca i tablica,
  • pronalaženje podataka o prigodnim temama,
  • korelacija među predmetima,
  • izrada najosnovnijih materijala za uređenje učionice (abeceda), itd.

  Taj dodatni rad je konstantan i učitelji ga individualno dupliciraju svaki semestar ili svaku školsku godinu. Kao Grk Sizif, svake godine svaki učitelj ispočetka kotrlja kamen uzbrdo, bez rješenja na vidiku.

  Marljivi učitelji

  Kada se spomenu svakodnevne učiteljske djelatnosti, prvo pada na pamet vrijeme provedeno u razredu pred učenicima. U stvarnosti, kvalitetan učitelj provede možda trećinu vremena pred učenicima, a ostale dvije trećine ili čak i više na administraciju, pripreme, projekte, uređenje učionice, usavršavanje, razmjenu mišljenja, istraživanje itd. To dodatno vrijeme je neophodno da se osigura kvalitetan sadržaj nastave. Učitelji koji nisu spremni, sposobni ili nemaju uvjete za rad van same nastave, jednostavno ne mogu osigurati kvalitetno obrazovanje jer nisu dostatno pripremljeni. Povrh toga, što tehnologija više napreduje, to djeca više očekuju od obrazovnih ustanova i učitelja i to ih je teže stimulirati u učionici i zadržati njihov interes tijekom nastave. Pokušavali ili ne, velika većina učitelja jednostavno nije u mogućnosti držati korak sa svim zahtjevima djece i zahtjevima obrazovnih ustanova u kojima su zaposleni.

  Djeca će dati toliko od sebe, koliko se od njih zahtijeva i koliko se u njih vjeruje. Učitelj koji ima pristup najboljim metodikama, materijalima i idejama može im to omogućiti. Kako do toga?

  Svijet je tako mali

  Prije nekih deset, dvadeset godina, svijet ju uistinu bio velik. Poznavati nekog ili posjetiti nekog u drugoj zemlji je bilo puno impresivnije nego danas. Fenomenalan napredak tehnologije je sve to promijenio. Pojava interneta je omogućila gotovo trenutačan pristup informaciji na svim nivoima, svagdje u svijetu. Interes za razmjenu znanja je toliko porastao da se može naći gomila informacija o svakoj temi koja vam može pasti na pamet. Većina toga znanja je besplatna i dostupna svima koji znaju gdje je potražiti. Da, ali kako do toga?

  Kako do rezultata?

  Dakle, što se može učiniti da se učiteljima olakšaju svakodnevne dužnosti i kako im dati pristup svom tom znanju i informacijama koje već postoje. Rješenje je istovremeno nevjerojatno jednostavno i komplicirano – centralna lokacija. Navratite u Zbornicu.

  Sastanak je u Zbornici

  Zbornica je formirana da služi kao centralna baza podataka hrvatskim učiteljima nižih razreda. Zbornica je tek otvorila vrata i pravi izazov je tek pred nama. Ali, imamo velike, dugoročne i kratkoročne planove jer svaki hrvatski učitelj zaslužuje suvremene udžbenike, priručnike, pomoć pri prezentacijama, pronalaženju materijala, edukaciju i izmjenu ideja. Omogućimo učiteljima da budu inspiracija svojim učenicima. Udružimo li snage, skupa možemo postići više.

  Što očekivati od Zbornice?

  • Primjere radova drugih učitelja i učenika.
  • Razmjenu ideja.
  • Direktnu komunikaciju – na vaša pitanja odgovaraju psiholozi, pedagozi, jezičari, metodičari, liječnici …
  • Razmjenu ideja s učiteljima i učenicima iz drugih zemalja.
  • Tisak udžbenika, priprema, formulara, listića …
  • Tisak materijala za uređenje učionica.
  • Pristup tekstovima prevedenima s engelskog jezika.
  • Praktične ideje za rad u učionici.
  • Praktične savjete kako nešto napraviti na računalu.
  • Multimedijske, edukativne igre za djecu.
  • Korisnu literaturu.
  • Linkove (poveznice) na odgojno – obrazovne stranice.
  • I još mnogo više.

  Uz pomoć današnje tehnologije, cilj je omogućiti svakom učitelju, bio on iz Zagreba ili iz malog sela u Lici, pristup istim kvalitetnim materijalima. Minimalno, svaka škola treba samo jedno računalo te pristup internetu i svijet će stići u vašu učionicu. Svi učitelji se sada mogu sastati na jednom mjestu i međusobno si pomoći, naučiti jedan od drugoga i međusobno se ohrabriti.

  Zbornica vjeruje da svako hrvatsko dijete ima pravo na bolju budućnost. Usadimo li im skupa ljubav za znanjem i knjigama, pobudimo li njihovu maštu i znatiželju, stvorit ćemo novu generaciju budućih znanstvenika, književnika, liječnika, bankara, inžinjera i umjetnika.

  Edukativni proces ne prestaje u školi. Ohrabrimo roditelje da očekuju više od svoje djece i postanu najvažnijisudionici u razvoju mladih umova. Omogućimo im pristup psiholozima, pedagozima i materijalima. Povežimo roditelje i učitelje u korist naše djece.
  Zašto je dobro imati mjesto na kojem je informacija provjerena i lako dostupna svakom od vas? U Zbornici možete pitati, produbiti znanje i imati potrebne informacije na jednom mjestu.

  Pomozimo školama da bolje funkcioniraju. Brza i laka izmjena informacija je vitalna za moderne škole. Povežimo učitelje, ravnatelje i škole jer svi mi imamo isti cilj. Osigurajmo kvalitetnu tehnologiju u svakoj učionici. Omogućimo svakoj školi komunikaciju sa zajednicom u kojoj se nalazi kroz izradu web sitea i materijala za svaku školu.

  Dobro došli na vaša vrata u svijet. Dobro došli u hrvatsku Zbornicu!

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.