Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Oči u oči s tatom - Moj tata pisac

 • Ana Milas, učenica, 4. raz.
 • Kategorije: Književnost | Zbirka
 • Mate Milas, pisac za mladePisac za mlade, Mate Milas, napisao je dva romana: Školska godina Marija Horvata i Tajna vražjeg otoka. Rođen je 1971. godine u Imotskome. U Zmijevcima je završio osnovnu, u Imotskome srednju školu, a u Zagrebu studij kroatistike. Radi kao profesor hrvatskoga jezika u OŠ Većeslava Holjevca u Zagrebu. Pod vodstvom profesora Mate Milasa već se niz godina izdaje školski list Siget.

  Kćer Ana, učenica četvrtog razreda, postavila mu je par pitanja za svoj razredni list.

  Tata, kako to da si odlučio pisati romane?

  Učitelj sam hrvatskoga jezika pa i nije čudo da pokušam štogod pisati u slobodno vrijeme.

  Zašto si pisao romane za mladež, a ne za odrasle?

  To je zato što trenutačno puno bolje poznajem književnost za djecu i mlade nego književnost za odrasle. Kako radim u osnovnoj školi, prisiljen sam čitati iste knjige iz lektire skoro svake godine. Počeo sam onda uočavati i najmanje sitnice u pisanju tih djela, nekakvu „tehniku pisanja romana“. I onda sam samo pokušao primijeniti tu tehniku.

  Znači li to da je važnije naučiti „tehniku“ pisanja nego imati nekakav urođeni talent?

  Mislim da je puno važnija „tehnika“. Može se naučiti pisati roman. Talent bi se možda bolje vidio u pisanju pjesama. Ja ne znam pisati pjesme.

  O čemu se radi u tvojim romanima i gdje se odvija radnja?

  U prvome romanu (Školska godina Marija Horvata) radi se o preseljenju sedmaša Marija u novi grad i o problemima na koje će tamo naići. Taj novi grad je Zagreb. U drugome romanu (Tajna Vražjeg otoka) radi se o vrlo čudnim događajima u koje su se upleli srednjoškolci iz jednoga malog primorskog mjesta u Dalmaciji.

  Pišeš li i sada nešto?

  Sada također pišem, ali ne književne tekstove. Pišem o gramatici.

  Možeš li nešto poručiti onima koji bi voljeli pisati romane?

  Već sam uputio ohrabrenje: može se naučiti pisati! Treba što više čitati i katkad skrenuti pozornost s onoga o čemu se u djelu radi na način na koji to pisac postiže.

  Mate Milas, Školska godina Marija Horvata Mate Milas, Tajna Vražjeg otoka

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.