Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Naš šah

 • Suzana Delić, dipl. učiteljica mentorica, OŠ Horvati, Zagreb
 • Kategorije: Zbirka | Vaši rezultati
 • Kažem često-šah za glavu, nogomet za tijelo! Dobro, ne mora biti nogomet, može biti i neki drugi sport, ali neka nam razgiba tijelo, a šah neka nam „razgiba mozak“. Ne vole ga samo odrasli, vole ga jako i djeca.

  U zagrebačkoj Osnovnoj školi Horvati, u Horvaćanskoj ulici, šahovska grupa postoji od siječnja 1991. godine. Vodi je učitelj-mentor, i šahovski instruktor, Suzana Delić koja i sama iza sebe ima šahovsku prošlost.

  Mateja Crnek, Iva Meštrović, voditelj Suzana Delić, Uranella Škrpec, Valentina Knok (najbolja igračica turnira, bez izgubljene partije na 1. ploči).Svih ovih godina šahovska grupa je najbrojnija športska skupina u  školi. Svake godine šahovska ekipa je nastupila s muškom ekipom na prvenstvima grada Zagreba, a posljednjih 10 godina redovito nastupa i ekipa djevojčica. Šahisti su postigli niz uspjeha, kako na ekipnim tako i na pojedinačnim prvenstvima. Iako natjecanja koja traju u proljeće u 3. i 4. mjesecu zahtijevaju mnogo odricanja i aktivnost skoro 8 vikenda za redom, šahistima je to veliko zadovoljstvo i redovito se rado odazivaju. 

  Treninzi se odvijaju u ugodnom ozračju učione broj 5. Imamo i demonstracionu ploču, pa i računalo na kojem redovito igramo na težim šahovskim programima. Kad je mogao Kasparov, možemo i mi. :) 

  Igraju svi uzrasti, od prvog do osmog razreda, a program je naravno prilagođen po skupinama napredovanja. 

  Kod nas u školi se ne bojimo za šahovsku budućnost! Zato, za šah dižemo ruku, a cigaretama i alkoholu dajemo mat!

  Najveći uspjesi

  1995

  • 1995. EKIPNO PRVENSTVO ZAGREBA OSNOVNIH ŠKOLA – 2. mjesto
  • 1995. EKIPNO PRVENSTVO HRVATSKE OSNOVNIH ŠKOLA – 12. mjesto

  1996

  • 1996. EKIPNO PRVENSTVO ZAGREBA U KONKURENCIJI KADETA DO 9. GODINA, IVAN ŠČURIĆ – 3. mjesto
  • 1996. EKIPNO PRVENSTVO ZAGREBA U KONKURENCIJI KADETA DO 13. GODINA, DANKO BRAJDIĆ – 4. mjesto
  • 1996. EKIPNO PRVENSTVO ZAGREBA OSNOVNIH ŠKOLA – 7. mjesto
  • 1996. POJEDINAČNO PRVENSTVO HRVATSKE U ŠAHU ZA KADETE, DANKO BRAJDIĆ – 12. mjesto 

  1997

  • 1997. PRVAK ZAGREBA U ŠAHU I DOBITNIK ZLATNE MEDALJE U KONKURENCIJI KADETA DO 13. GODINA – DANKO BRAJDIĆ
  • 1997. DRUGI U ZAGREBU U ŠAHU, I DOBITNIK SREBRNE MEDALJE U KONKURENCIJI KADETA DO 9 GODINA – GORAN ZORIĆ
  • 1997. SEDMI U ZAGREBU U KONKURENCIJI KADETA DO 15 GODINA, NAJSTARIJOJ KADETSKOJ SKUPINI-JURICA BLAŽEVIĆ
  • 1997. EKIPNO PRVENSTVO ZAGREBA ZA OSNOVNE ŠKOLE, DRUGO MJESTO I SREBRNE MEDALJE 1998. EKIPNO PRVENSTVO ZAGREBA ZA OSNOVNE ŠKOLE – PRVO MJESTO I ZLATNE MEDALJE TE PEHAR. SUDJELOVANJE NA PRVENSTVU HRVATSKE U KARLOBAGU.

  1998

  • 1998. OŠ HORVATI  u povodu proslave stogodišnjice organizira simultanu partiju na kojoj su gosti velemajstor Vladimir Bukal, Vlasta Maček – predsjednica Zagrebačkog šahovskog saveza i Tanja Belamarić – voditelj Šahovske škole.
   Sudjeluje 20 najboljih šahista škole, a neriješen rezultat izborio je najbolji šahist Danko Brajdić na prvoj ploči. 

  1999

  • 1999. Naša škola je zbog prošlogodišnjih uspjeha te godine bila domaćin ekipnog prvenstva grada Zagreba. Zbog izuzetne organizacije i susretljivosti, susret je proglašen najbolje organiziranim do tada, a i sada pamtimo riječi jedne od najboljih šahistkinja Hrvatske svih vremena Vlaste Maček: „Ovdje smo bolje informirani o trenutnim rezultatima nego na Olimpijadi u Moskvi.“ 

  Slijedi nekoliko godina stasanja nove generacije, a kao vanjski suradnik kod nas djeluje i gospodin Ervin Sindik, internacionalni majstor i tajnik Hrvatskog šahovskog saveza.

  U nekoliko godina novoga stoljeća najbolje uspjehe postižemo na pojedinačnim natjecanjima, i tu se posebno istiću svake godine šahist Andrej Sokolić i šahistkinja Valentina Knok. 

  Ekipa djevojčica najveći uspjeh postiže 2006. kada osvaja u izuzetno jakoj konkurenciji 3. mjesto u gradu Zagrebu, i osvaja brončane medalje, a Valantina Knok je proglašena najboljom igračicom turnira bez i jedne izgubljene partije na 1. ploči.
   
  2006. stasa još jedna izuzetno prespektivna generacija šahista koja je i ove godine sudjelovala na pojedinačnom prvenstvu Grada. Mladi šahisti (učenici 5. b razreda) članovi su i kluba „Ericsson  - Nikola Tesla“, te petkom pohađaju i dodatne treninge u Klubu.

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.