Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Nekoliko savjeta za pravilnu prehranu vašeg školarca

 • Biljana Manin, dipl. pedagoginja, stručna suradnica mentorica, OŠ Trnsko, Zagreb
 • Kategorije: Zbirka | Priroda i društvo | Savjet
 • Pravilna prehrana djeteta školske dobi često je veliki problem zaposlenim roditeljima. Nedostatak vremena za brigu o pravilnoj djetetovoj prehrani često izaziva povišenu tjelesnu težinu ili pak pothranjenost djeteta.

  Roditelji čija su djeca uključena u programe produženoga boravka ili cjelodnevne nastave su u prednosti, stoga što je njihovo dijete uključeno u sustav školske prehrane. Od prošle školske godine u osnovnim školama u Zagrebu provodi se sustav zdrave prehrane. Stručnjaci su sastavili jelovnike koji jamče pravilnu prehranu svakom školarcu.

  Preporučljivo je djetetu dati tri glavna dnevna obroka i dva međuobroka hrane raspoređena u pravilnim vremenskim razmacima. To su: doručak, međuobrok, ručak, međuobrok i večera.

  U ljudskom društvu prehrana ne predstavlja samo unos hrane u organizam, već uključuje i pravila ponašanja. Za razvoj prehrambenih navika djeteta presudan je utjecaj roditelja. Preporučujemo roditeljima neka uvijek, kada su kod kuće, zajedno s djetetom pojedu obrok za obiteljskim stolom. Ti trenutci obiteljskog zajedništva pozitivno utječu na obiteljsko ozračje i doprinose djetetovom osjećaju sigurnosti i pripadnosti svojoj obitelji. Dijete ujedno usvaja pravila prihvatljivog ponašanja za stolom.

  Doručak je, kažu stručnjaci, najbitniji obrok. Preporučuje se tijekom doručka unijeti u organizam do 40% dnevnih energetskih potreba. Dijete koje ne doručkuje tijekom nastave je pospano i ima smanjenu pozornost.

  Nastojte uključiti svoje dijete u sustav školske prehrane. Dijete koje je u programu produženoga boravka ili cjelodnevne nastave ima u školi tri obroka (međuobrok, ručak i međuobrok). Ostali učenici mogu uzimati međuobrok. Školski jelovnici jamče zdravu prehranu vašeg djeteta. Zajedničko jelo s drugim učenicima doprinosi usvajanju navika zdravog hranjenja i pristojnog ponašanja za stolom.

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.