Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Zorno učenje

Prema: Der Spiegel

 • Željko Medvešek
 • Kategorije: Zbirka | Savjet
 • Zorno predočavanje otežava učenje

  Kako djeca najlakše prijateljuju s brojkama i drugim teško shvatljivim stvarima?

  Većina pedagoga uvjerena je kako se gradivo mora predstaviti što je moguće zornije i konkretnije. Zato se brojke, na primjer u knjigama, nastavnim video-materijalima i vježbenim programima za računala često pojavljuju s govorećim likovima ili kao plešuće figure.

  Pokazalo se sada kako je bolje ono suprotno: Učenicima je lakše kad se mogu družiti s jednostavnim, pojmovnim znakovima. Pokazalo je to usporedno ispitivanje američkih istraživača na Ohio State Univesity u Columbusu. Oni su poučavali mlade studente u jednom izmišljenom području; tamo su vrijedila pravila kao "zvijezda plus snježna pahuljica jednako je kaplja". Materijal za učenje sezao je od suhoparnih znakova pa sve do realističkih fotografija. Ispitanici su uvijek učili bolje kad su baratali samo sa znakovima.

  Čak je i prijenos na srodna područja tako bolje uspijevao.

  Bogatstvo pojedinosti na stvarnim slikama, misle istraživači, djeluje previše zamršeno na one koji uče i odvraća im pozornost od ciljanog.

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.