Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Mali arheolozi

 • Danijela Cerjan, dipl. učiteljica , OŠ Gustava Krkleca, Zagreb
 • Kategorije: Zbirka | Priroda i društvo | Terenska nastava
 • Možemo reći da se čovjek kao društveno biće, u radu i učenju  dokazuje i potvrđuje, a u slobodnim aktivnostima kao individua usrećuje. Slobodna aktivnost ima funkciju odmora, razonode, zabave i razvoja ličnosti. Učenik sam bira aktivnost prema svojoj volji i ostvaruje ih. Postajemo ono što jesmo odabirom slobodne aktivnosti. Arheologija je nerazumljiva samo onima koji ne osluškuju ni svijet, a još manje vlastito srce. Svakodnevna pitanja i znatiželja dovode nas do mnogih zanimljivih djela i radova.

  Upravo kroz aktivnosti i sadržaje za djecu su  bile radionice poticanja razvoja kreativnih sposobnosti (izrada povijesnih kostima – modna revija, oružja, oruđa, plakata, društvenih igara povijesnih tema, rekonstrukcija povijesnih događaja, pisanje povelja, povjesna kuhinja – pripremanje nekih jela, rekonstrukcija igara za djecu iz povijesti). Neke od igara koje smo rekonstruirali su bile i Roland – vježbe za buduće vitezove te Strijelom u metu – edukativna radionica gađanja lukom i strijelom.Izradili smo također i filmske zapise vezanih uz projekte Malih arheologa te izložbu fotografija Malih arheologa.

  Uključili smo se i u radionice Knjižnica Grada Zagreba, Arheološkog muzeja, Etnološkog muzeja. Predavanja arheoloških stručnjaka upriličili smo na jednom od naših sastanaka. Najuzbudljiviji su ipak bili izleti (Andauntonija – Šćitarjevo, Veliki Tabor, Trakošćan, Viteški turnir – Muzej seljačkih buna, G. Stubica).

  Mali arheolozi upravo nabrojenim aktivnostima svake godine prikupljaju sve više novih članova. Puno toga Mali arheolozi imaju za reći o svojoj slobodnoj aktivnosti te izdvajam neka razmišljanja:

  • “ ... Najviše mi se dopada zato što naučim nešto što u životu nisam znao....”
   K. Povše
  • “... Meni se arheološka grupa posebno sviđa zato što učimo o drevnim civilizacijama, zabavljmo se i idemo na izlete i posjećujemo razne manifestacije ...”
   L.Fučkan
  • “Na arheološku idem zato što često idemo na izlete i puno naučimo o prošlosti.”
   I. Katoliković
  • “ Na Arheološkoj grupi je zanimljivo. Više sam se vezala za mitologije. Išli smo puno puta negdje i svaki put kad smo negdje išli bilo je zabavno. Sad već znam puno o Grcima i Egipćanima.”
   A.Beljan
  • “ Ja se zovem Ema i ja sam član Malih arheologa. Bili smo u Muzeju Turopolja, a meni je bilo super! Zajedno smo crtali, govorili i pisali. Mislim da ću ostati i dalje Mali arheolog.”
   E. Golub
  • “ Voljela bih da grupa Mali arheolozi još više napreduje i povećava se.”
   L. Franić

  Novi DvoriŠćitarjevoViteški turnirIzložba dinosauraDvorac Brezovica

  Šćitarjevo

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.