Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Dan baka i djedova

 • Mirjana Marinčević, dipl. učiteljica, OŠ Šćitarjevo, Velika Gorica
 • Kategorije: Zbirka | Radionice
 • Bake u koluU trećem razredu osnovne škole iz prirode i društva obrađujemo među ostalim temama i naš zavičaj. Tada naše učenike upoznajemo s prošlošću našeg zavičaja, njegovim karakteristikama, različitostima i posebnostima u odnosu na druge zavičaje. Spominjemo i najvažnije događaje iz dalje prošlosti koji su učenicima posebno teško shvatljivi s obzirom na uzroke i posljedice istih.


  Teško im je pojmiti i određivanje stoljeća u kojem se zbio neki događaj. Niz je načina – metoda i oblika rada, kojima se, mi učitelji, služimo kako bismo djeci na što zanimljiviji i jasniji način predočili određene sadržaje.

  Zajednički radNošenje teretaPlanirajući sadržaje prirode i društva u svezi teme Naš zavičaj odlučila sam jedan dan organizirati integrirani radni dan u kojem sam u goste pozvala bake i djedove svojih učenika. Svima sam poslala primjerene pozivnice i zamolila ih da sa sobom ponesu ako posjeduju stare fotografije, knjige, ručne radove, stare predmete i da ako mogu, pripreme domaći kruh kakav se nekad spremao i ako pripremaju domaći sušeni – «preveli» sir koji je specifičan i poseban  proizvod  našeg zavičaja pored turopoljskog crvenog luka, donesu i njega. Kako u mojem razrednom odjelu ima učenika koji su zbog ratnih zbivanja pridošli sa svojim obiteljima iz raznih krajeva, posebno iz Bosne i Hercegovine, zamolila sam ih da i oni, ako im nije teško, pripreme neki specijalitet kraja iz kojeg dolaze. Bake i djedovi su ideju prihvatili s oduševljenjem i odazvali se u velikom broju.

  KoloRučni radDan smo proveli u razgovoru, raspravama, igranju matematičkih igara, demonstriranju, stvaranju razlikovnih rječnika koji su uključivali kajkavsko i štokavsko narječje raznih krajeva, plesu, pripovijedanju, slušanju, učenju i blagovanju donešene hrane. Svi smo uživali. Na kraju dana svima sam se zahvalila prigodnim zahvalnicama. Bake i djedovi kazali su da nisu imali prilike prisustvovati ovakvom događaju, da ih je to posebno razveselilo, razgalilo, vratilo u mladost, a svojim su unukama i unucima pomogli učiti o prošlosti svog zavičaja i svojih predaka.

  Ovo je samo jedna od ideja i načina kojima se, drage kolegice i kolege, možete poslužiti u svom radu i koji sam željela podijeliti s vama kao i sa svim bakama, djedovima i roditeljima koji će biti pozvani na ovakav događaj – odazovite se!

  Svima nam je cilj ostvariti što bolji odnos s obiteljima naših učenika, otvaramo vrata škole, zovemo ih da dođu i aktivno sudjeluju u radu naših ustanova. Time rad i učenje činimo  zanimljivijim, lakšim i ljepšim, na opće zadovoljstvo sviju.

  Comments (1)

  • Martina Domac

   Martina Domac

   07 Listopad 2011 at 14:54 |
   Ovakva i slična druženja trebalo bi što češće organizirati u razredima. Učenje kroz druženje i zabavu je uvijek odlično prihvaćeno.

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.