Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Kako su se igrali naši stari

 • Mila Kokotović, učiteljica mentorica, OŠ Trnsko, Zagreb
 • Kategorije: Zbirka | Igre i kvizovi | Zanimljivosti
 • Leti leti

  U igri sudjeluje veći broj djece, iako ju je moguće igrati samo u troje.

  Igrači drže kažiprste naprijed i dižu ih gore, te spuštaju dolje uz stalno ponavljanje riječi: Leti leti leti -auto! Leti, leti – leptir!,...

  Spomene li se nešto što ne leti, prstići stoje dolje. Ako se radi o nečemu što ne leti, prstići ostaju gore...

  Tako igramo dok neko dijete ne pogriješi ili sama igra ne dosadi.

  Igra može biti vrlo zabavna kada se povede razgovor o nečemu što ne leti. Netko od suigrača može rječitošću dokazati da spomenuti predmet ili što drugo- leti, ako ga na primjer baciš.

  U toj raspravi uistinu pobjeđuju samo najuvjerljiviji.

  lanca probijancaLanca - probijanca

  Kako se nekada igralo lanca- probijanca?

  Igra je jednostavna. Što se više igrača uključi u igru, to je igra zabavnija. Brojalicom eci, peci, pec (može i nekom drugom) odabere se dijete koje prvo probija lanac. Ostali stanu jedan do drugoga i čvrsto se prime za ruke. Cilj odabranog je pronaći „najslabiju kariku“ lanca, odnosno pretpostaviti koje bi dijete u lancu najbrže popustilo stisak ruke. Tada se valja svom snagom zaletiti između odabrane djece i prekinuti lanac.

  Ako odabrano dijete ne „probije“ lanac, bira se drugo. Ako je lanac probijen, ima pravo započeti formirati svoj lanac i odabrati jedno dijete.

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.