Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Što je folklor?

 • Kategorije: Zbirka | Zanimljivosti
 • kloks
  Preuzeto iz dječjeg časopisa KLOKS.

  Folklorne tradicije

  Čega se prvo sjetite kad čujete riječ „folklor"? Vjerojatno nešto vezano uz narod i narodnu tradiciju. Jeste li možda pomislili na specifičnu glazbu i narodne napjeve? Ili možda na bogate narodne nošnje? A da li se negdje u vašim mislima rodila slika i o plesu? Da, da narodnom plesu ili kako ga češće nazivamo - FOLKLORU. Ne brinite, sva tri odgovora su točna i misleći na samo jedno nikako niste pogriješili! Ali možda je vrijeme da malčice proširite svoje znanje...

  folklor-02Ako želimo biti potpuno precizni, folklor dolazi od engleske riječi folk što znači narod (puk) i lore što znači znanje ili nauk. Svaka zemlja na svijetu ima svoj folklorni izričaj bilo kroz ples, glazbu, književnost, ritmove ili likovnu umjetnost. Kroz folkor se vidi povijest i tradicija te zemlje pa se umjetnost bilo kojeg vremena ne može zamisliti bez elemenata folklora. Na primjer, kaže se: tko je bio u Španjolskoj, a nije gledao flamenco (njihov tradicionalni ples), taj nije vidio ništa!

  folklor-03Folklorni ples je u Hrvatskoj jako sačuvan i njegovan i zahvaljujući tome imamo ga priliku često vidjeti povodom različitih događaja. Folklor ima svoje specifične kostime ili bolje rečeno narodne nošnje. Ali nikako nije sve jedno koja se narodna nošnja nosi za vrijeme kojeg plesa. Svaki dio Hrvatske ima svoju karakterističnu narodnu nošnju po čemu se i može prepoznati odakle ples potječe i gdje se nekada plesao. Na primjer, plesovi iz Istre, Baranje, Podravine, Posavine, Slavonije, Dalmacije ne razlikuju se samo po plesnim elementima nego i po kostimima!

  folklor-04Baš zbog toga što oživljava ples naših predaka na tako zoran način, uz izvorne kostime i muziku (najčešće su to gajde, tamburice ili zborovi koji izvode narodne napjeve), folklorni ples je izrazito zanimljiv svim uzrastima. Satovi folklora održavaju se u raznim udruguma ali i u plesnim školama. Danas u Hrvatskoj ima mnogo različitih folklornih grupa koje se bave oživljavanjem i prenošenjem folkola na mlađe generacije. U školama se najčešće folkor uči na način da se upoznaju različiti plesovi iz različitih područja Hrvatske. Dok se recimo u nekim gradovim, podučavaju samo folklorni plesovi toga mjesta. Na taj način stanovnici se upoznavaju s poviješću i prezentiraju Hrvatsku kroz te plesove na različitim događajima, priredbama ili predstavama unutar Hrvatske ili izvan nje!

  folklor-01

  Najpoznatiji hrvatski folklorni ansambl je LADO, koji djeluje u Hrvatskoj već dugi niz godina i predstavlja nas diljem svijeta sa svojim mnogobrojnim izvedbama. Tako su na primjer, imali svečanu predstavu u HNK-u. Izveli su predstavu koja je premijerno izvedena 1950. godine! Sastojala se od 15 točaka u kojoj smo imali priliku vidjeti plesove i pjesme koje potječu iz raznih dijelova Hrvatske i svi koji smo tome prisustvovali iskreno smo uživali. A ako smo i vas zainteresirali za folklor, postoje mnoge prigode gdje ga možete pogledati i uživati u njemu!

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.