Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Susreti s roditeljima – održavanje roditeljskih sastanaka

Održavanje roditeljskih sastanaka češće je teži dio učiteljskog posla. Tako nešto nas na fakultetu nisu učili. Jesu li isti prvi sastanci kao i oni koji slijede kasnije? Kako se postaviti? Što roditelje interesira? Hoće li poslušati što učitelj ima za reći? Treba li im savjet? … Pitanja ima nebrojeno. I umjesto da se taj broj smanjuje, sa svakim osmišljavanjem novog roditeljskog sastanka se povećava.

Ako ga održavate prvi puta u razrednom odjelu, razmislite što biste Vi željeli saznati da je Vaše dijete učenik toga razreda. Roditeljski sastanak nisu informacije, te se stoga ne govori o pojedincu već o grupi kao zajednici. Bez obzira što ste se za  roditeljski pripremali po nekoj knjizi, udžbeniku ili priručniku; nije preporučljivo čitati pripremljeni materijal. Stoga bi bilo najbolje na papir napisati samo riječi ili rečenice koje su nit vodilja. Rječnik treba prilagoditi roditelju – slušaču. Ako ne razumije o čemu govorite, postat će nezainteresiran i za ono što zna i razumije.

Roditeljski sastanci nisu samo prilika da se uspostavi pravi kontakt između roditelja i učitelja već da se i roditelji povežu međusobno. Na taj način roditelji kroz zajedničku komunikaciju mogu pronaći rješenja za neke probleme svoje djece ili dati sugestije za rad s njima; što će čitati, kako ih potaknuti na čitanje, kako se nositi s pubertetom… Na roditeljskom sastanku se može i dogovoriti i tema za idući sastanak. Svaki razred i zajednica imaju zasebne probleme tako da ne treba generalizirati već pomoći u učenju i odrastanju baš tog razrednog odjela.

Ako roditeljski sastanak održavate u prvom razredu osnovne škole treba obratiti pozornost koliko je roditelja prvi puta u ulozi roditelja školarca. Treba ohrabriti roditelje da postavljaju pitanja. Njih interesira, za nas po mnogočemu nevažnih podataka: što ponijeti u školskoj torbi, kako umotati škoske knjige, kako se dijete socijalizira u razredu, kako komunicirati s učiteljem, što ponijeti koji dan u torbi, a što se može ostaviti u školi, kako održavati udžbenike i pisanke... Mali savjet za učitelje đaka prvaka: pisanku staviti u udžbenik toga predmeta zbog lakšeg snalaženja i da se izbjegne njeno oštećenje; ne umatati udžbenike u neprozirne omote, a ako su neprozirni, svaki predmet omotati u drugu boju. Učenicima lijevacima treba zapisivati brojku, slovo ili znak na kraju reda u pisanci tako da cijelo vrijeme vide predložak.

Navodimo nekoliko naslova koji bi Vam mogli koristiti pri pripremanju roditeljskih sastanaka.

 • Brajković, S. i Živković, Ž.: Kako pomoći djetetu – cd i brošure za roditelje; Udruga roditelja Korak po korak; Zagreb, 2005.
 • Čudina – Obradović; M.: Kako postati bolji učenik; Tempo; Đakovo, 1995.
 • Kocijan Hercigonja, D.: Moje dijete se mijenja: u čemu je problem; Školska knjiga; Zagreb, 1997.
 • Lacković – Grgin, K.: Stres u djece i adolescenata; Naklada Slap; Jastrebarsko, 2000.
 • Maleš, D.: Između djetinjstva i zrelosti; Temposhop; Đakovo, 1995.
 • Materijali sa seminara za mentore „Za sigurno i poticajno okruženje u školama“; UNICEF Ured za Hrvatsku, 2004.
 • Materijali sa seminara za stručne suradnike i nastavnike „Krizne intervencije u školi“, Društvo za psihološku pomoć; Zagreb, 2004.
 • Materijali sa seminara za stručne suradnike i nastavnike „Nasilje prema djeci i među djecom u školi i obitelji“; Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba; 2004.
 • Miljević – Riđički i dr.: Učitelji za učitelje: primjeri provedbe načela Aktivne/efikasne škole; IEP; Zagreb, 2000.
 • Olweus, D.: Nasilje među djecom u školi; Školska knjiga; Zagreb, 1998.
 • Petz, B. i sur.: Uvod u psihologiju – psihologija za nepsihologe; Naklada Slap; Jastrebarsko, 2001.
 • Vasta, R. – Haith, M. M. – Miller, S. A.: Dječja psihologija; Naklada Slap; Jastrebarsko, 1998.
 • Vizek Vidović, V. i dr.: Psihologija obrazovanja; IEP – VERN; Zagreb, 2003.
 • Vodopija, Š.: Naučite učiti – Savjetnik za učenike, studente i roditelje; Žagar; Rijeka
 • Živković, Ž.: Emocije u razredu; Tempo; Đakovo, 2004.
 • Živković, Ž.: Susreti s roditeljima I i II.; Priručnik za održavanje roditeljskih sastanaka; Tempo; Đakovo, 2005.

Leave a comment

Please login to leave a comment.