Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Vaš glas: Djeca i računala

Mnoga su djeca zaračunalom po 5 sati na dan. Igraju nasilne igrice, gledaju ubijanje, krv, vapaj... Ubrzo postaju ovisnici. Mislim da bi djeci trebalo ograničiti vrijeme provedeno za računalom: djeci od 4-7 godina starosti do 1.5 sat,djeci od 8-10 godina maksimalno 2 sata,a djeci od 11-15 godina starosti do 2.5 sata. To je za vrijeme provedeno samo na igricama.Ako Vaše dijete ide na stranice kao što su www.geografija.hr, hr.wikipedia.comili www.povijest.hr,također bih predložiovremensko ograničenje, alidulje.

Ima puno virtualnih stranica na kojemu djeca vode drugi život kao sto su Neo Pets, Barbie, Gladiatus, Travian, Medievil... Kada su u školi misle samo na to da u npr. Travianu izgrade kuću, u Barbie kupe haljinu... Sve ih to odvlači od učenja.

Stranice bazirane na međusobnoj komunikaciji kao MSN i Facebook,među najopasnijim su stranicama jer se nikada ne zna sa sigurošću sa kime dijete uistinu komunicira.

Kako bi se loše, neugodne i potencijalno opasnesituacije izbjegle savjetujem slijedeće:

  • Djeci dajte razumno vremensko ograničenje za igranje igrica, te im pomozite pri odabiru primjerenih igrica.
  • Pogledajte svaku novu igricu koju dijete zaigra, posebice ako je sa besplatnih internet stranica.Puno takvih stranica uz interesatne, sigurne igrice ima pristupi nasilnim igricama a neke sadrže i poveznice naseksualne sadržaje.
  • Dopustite im prijavu samo na jednu stranicu baziranu na međusobnoj komunikaciji (npr. MSN, Facebook, Twitter) te redovito pregledavajte tekstove na djetetovoj stranici.
  • Ako djecakoriste stranice za obrazovanje može ih biti veći broj. Pomozite im pri odabiru i registraciji te nadgledajte korištenje.
  • Ako ste kod kuće, neka računalo bude u Vašoj blizini kako biste nadgledališto Vaše dijete radi.

Leave a comment

Please login to leave a comment.