Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Autorsko pravo

 • Zbornica, Obrazovni portal, Zagreb
 • Kategorije: Administracija | Zbirka
 • Sadržaj na web-stranici Zbornice spreman je za preuzimanje i korištenje, slobodno dijeljenje s drugim osobama. I sadržaji na webu zaštićeni su Zakonom o autorskom pravu. Stoga molimo da preuzeti materijal koristite ali ne prikazujete kao vlastiti, ne brisati logo.

  Autorsko pravo

  Kako ne želite da vaši učenici prepisuju, prikazuju tuđi rad kao svoj, tako bismo i mi učitelji trebali biti pažljivi kod preuzimanja materijala s interneta – poštivati autorsko pravo. Svi oblici autorskih prava su zaštićeni Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima, tako i autorsko pravo weba. Svaki put kada koristite sadržaj bez dopuštenja vlasnika, činite kazneno djelo.

  Više o poznavanju osnova intelektualnog vlasništva možete pročitati na stranicama Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNet). U sklopu projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" izrađen je priručnik "Intelektualno vlasništvo na Internetu".

  Sonja Lušić-Radošević objavila je koristan članak o autorskom pravu na stranici skole.hr; informacije o povijesti autorskog prava, zakonskoj regulativi, Creative Commons licencama, otvorenim obrazovnim sadržajima te informacije o tome gdje pronaći besplatne slike i glazbu na internetu.

  Na stranici Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo RH možete pročitati najčešće postavljena pitanja na tu temu.

  Hrvatski pravopis

  Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb, 2013.

  • Iako neki informatički stručnjaci zagovaraju pisanje imenice internet velikim početnim slovom, prema službenom hrvatskome pravopisu internet se treba pisati malim početnim slovom.
  • Pravilno se piše: web-stranica, internetska stranica, internetski portal...
  • Budući da je web strana riječ, treba je zamijeniti hrvatskom riječi: mrežna stranica.

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.