Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Radionice s roditeljima u OŠ "Mertojak" – Split

 • Roberta Barić, učiteljica, OŠ Mertojak, Split
 • Kategorije: Zbirka | Projekti | Radionice | Vaši rezultati
 • Nastava je proces u kojem je jako važna suradnja s roditeljima. Kako bi se što bolje upoznali, razmijenili mišljenja, iskustva i vještine, najbolji način za to su radionice s roditeljima.

  Ove školske godine imali smo zajednički projekt u školi "Ekologija kroz nastavu". S učenicima prvih razreda učestalo smo provodili ekološke teme kroz nastavni proces i izvannastavne aktivnosti "Kreativne radionice". Pozivali smo roditelje da se uključe u izradu eko-božićnih ukrasa koje smo prezentirali nakon školske božićne priredbe.

  Ideje su navirale, a uz pomoć roditelja smo ih realizirali. Djeca su također uživala u izradi božićnih ukrasa: ukrašavanje cd-a dekupaž tehnikom, izrada snjegovića od čarapa, riže i dugmadi, snjegovići na štapiću s porukama, vjenčići od materijala iz prirode, kuglice za bor od novina, loze i zelenila, jelke od papira, kartona i štapića.

  Najvažnije od svega je da smo kroz opuštenu i toplu atmosferu izrađivali kreativne ukrase koje smo ponudili posjetiteljima božićne priredbe. Cilj nam je bio da od zarađenog novca kupimo sadnice za školski vrt koji ćemo oplemeniti na proljeće u suradnji sa Učeničkom zadrugom "Brnistra". Naravno nastavljali smo s radionicama i u drugom polugodištu.

  Kao što smo planirali tako smo i nastavili sa radionicama za roditelje. Roditelji su se rado odazivali na radionice, a i djeca su bila zadovoljna. Na radionicama je uvijek vesela atmosfera, kreativnost je u „zraku" i pozitivni natjecateljski duh. Svi, učenici i roditelji, trudili su se da im radovi budu što ljepši, veseliji, uredniji, drugačiji ... Neka posebna motivacija za rad nije im potrebna .

  Zadovoljstvo im je predstavljalo i prezentacija radova koje bi smo napravili na kraju svake radionice. E, tek je tu bilo smijeha, pohvala, veselja! Ponekad se mogu organizirati i prodajne izložbe radova , pa od dobivenih sredstava nešto kupiti, otići na izlet...

  Svim kolegama i kolegicama preporučujem da rade radionice s roditeljima , jer kroz njih roditelji se upoznaju međusobno, sa učiteljicom, svojim djetetom kakvo je u grupi, razredu. Nemojte misliti da će vam doći svi roditelji. Najviše će ih biti kroz prvi razred, a kasnije sve manje i obično isti roditelji koji imaju volje i smisla za rad.

  Naravno, priprema za svaku radionicu je vrlo bitna. Potrebno je dobro se spremiti, pronaći potreban pribor i materijal za rad (nešto mogu donijeti i roditelji) i pravilno ih voditi kroz rad. Ponekad je potrebno donijeti neki sličan proizvod, pronaći prezentaciju na Youtube ili bar sliku što bi mogli raditi. Za vrijeme radionice javljaju se mnoge ideje tako da tu bude različitih proizvoda, a krene se sa jednim. To na kraju nije toliko ni važno, važno je roditelje uključiti u nastavni proces. A i djeca su ponosna na svoje roditelje i njihove rukotvorine, a i svoje. Ponekad će vam se dogoditi (iz iskustva) da vi jedno planirate, a roditelji dođu sa svojim idejama. Nema veze, pokažete im vi vašu ideju i roditelj svoju pa se odlučite, ili ako imate mogućnosti, radite i jedno i drugo .

  Radionice mogu biti kroz cijelu školsku godinu: u rujnu, listopadu – jesen – izrada rukotvorina od jesenskih plodova, žutog lišća... U studenom i prosincu – zima, Božić, Nova godina – izrada od različitih materijala prigodnih radova. Kroz siječanj i veljaču možemo zajednički izrađivati maske ili kostime za maskenbal. Ožujak i travanj su rezervirani za Uskrs – izrada pisanica, zečića, pilića, košarica... U svibnju i lipnju možemo raditi nešto od papira, plastičnih tanjura, čaša ... ima ideja koliko hoćete, samo treba krenuti. Ne bojte se, roditeljima je drago družiti se sa svojom djecom i drugim roditeljima.

  baric radionica 05 baric radionica 04
  baric radionica 03 baric radionica 01

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.