Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

„Inovativni pristupi učenju i poučavanju za školu budućnosti„

Erasmus+ projekt

 • Atanasija Bilić, učiteljica, OŠ don Lovre Katića, Solin
 • Kategorije: Zbirka | Projekti | Vaši rezultati
 • Osnovna škola don Lovre Katića iz Solina uspješno je, početkom veljače 2017., podnijela prijavu za sudjelovanje u Erasmus+ projektu Ključna aktivnost 1 područje osnovnog obrazovanja te su joj odobrena nepovratna sredstva za provođenje KA1 aktivnosti.

  Iako program Erasmus+ ima više ključnih aktivnosti, naša škola se odlučila za KA1 – Mobilnost u svrhu učenja za pojedince kojom se učiteljima nudi mogućnost stručnog usavršavanja u drugim europskim zemljama.

  U projekt Erasmus+ naše Škole bilo je uključeno petero učitelja: dvije učiteljice stranih jezika, učitelj geografije, učiteljica hrvatskog jezika i dvije učiteljice razredne nastave koji su sudjelovali na sedam različitih stručnih usavršavanja.

  Svjesni smo da današnje vrijeme i napredak digitalne tehnologije na području obrazovanja utječe na metode učenja i poučavanja. Potrebno je preoblikovati metode i aktivnosti učenja koje bi se temeljile na izgradnji vještina i kompetencija učenika potrebnih za 21. stoljeće.

  Obzirom da vrlo velik broj učenika koristi digitalnu tehnologiju izvan učionice bitno je osigurati učenicima uvjete za korištenje digitalno-komunikacijske tehnologije uz kritičko promišljanje o istima.

  Stoga smo, projektom „Inovativni pristupi učenju i poučavanju za školu budućnosti„ , moje kolege i ja, željeli otkriti, istražiti i naučiti nove aktivnosti, osnažiti postojeća znanja i vještine te stečena znanja poslije uspješno implementirati kroz našu nastavnu praksu.

  Moje stručno usavršavanje „Web solutions for the classroom" se održavalo u Barceloni, Španjolska. Organizator tečaja je bio Europass Centro Studi Europeo (škola Barcino).

  Tečaj je započeo 16. listopada i trajao je do 21. listopada 2017.

  Zamišljen je kao nadogradnja postojećih znanja o digitalnim alatima, prezentaciji novih digitalnih alata i njihovoj implementaciji u procesu poučavanja.

  Na tečaju su sudjelovali i kolege učitelji iz drugih europskih zemalja. Četvero kolega iz Poljske, kolega iz Češke, kolega iz Njemačke i kolegica iz Italije.

  Prvi dan je započeo upoznavanjem i prezentacijom svake zemlje polaznice te kraćim opisom svoje škole i nastavnog predmeta kojeg podučavamo. U jednom ležernoj atmosferi pobliže smo se upoznali i ostvarili prve kontakte.

  Tijekom stručnog usavršavanja zajedno smo učili, proučavali, dijelili smo ideje i pomagali jedni drugima.

  Naučili smo kako ocjenjivati zadatke, prikazati grafikon raspodjele razreda koristeći Google obrazac- Flubaroo.

  Korištenjem platforme StudyStack naučili smo kako stvoriti flash kartice koje učenici mogu koristiti kao način učenja i igranja raznih igara (memory, kvizovi, vješala) koje se generiraju iz zadanih flash kartica.

  Kao način prezentiranja i stvaranja videozapisa upoznali smo Wevideo i Animoto; za interaktivno učenje korištenjem kvizova naučili smo kako koristiti Quizizz te kako napraviti jednostavnu umnu mapu pomoću Cooglea.

  Jedan od zanimljivih alata bio je i Symbaloo, platforma za organiziranje i kategoriziranje osobnih internetskih veza i tema. Njegova glavna značajka je stvaranje personalizirane virtualne površine dostupne s bilo kojeg uređaja s internetskom vezom.

  Za dinamičke i inovativne prezentacije, blogove i web stranice naučili smo kako koristiti Prezi, Wix i Issuu.

  Kao jedan od meni najzanimljivijih alata bio je Edmodo, platforma za upravljanje virtualnom učionicom, pretraživanjem i dijeljenjem korisnih materijala te komuniciranjem sa studentima i kolegama.

  Tečaj je bio inovativan, zanimljiv i ispunio je sva moja očekivanja. Svidio mi se interaktivan i praktičan način učenja. Naučila sam kako implementirati i integrirati inovativne digitalne alate u svakodnevnoj nastavi, kako učenje učiniti maštovitijim, privlačnijim i djelotvornijim za učenike te kako putem informacijsko-komunikacijske tehnologije poboljšati njihovu komunikaciju, suradničko učenje i aktivnije sudjelovanje u učenju. Komunicirajući sa svojim kolegama stekla sam i bolji uvid različitih praksi i obrazovnih sustava u njihovim zemljama.

  bilic 1 bilic 2
  bilic 3 bilic 4

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.