Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Kos - Lastavica

KOS

Kos je ptica pjevica. Perje mu je posve crno. Oko očiju ima žutu crtu, a žut mu je i kljun. Tijekom cijele godine možemo ga susresti po parkovima, u poljima i oko kuća. Ne boji se ljudi i slobodno skakuće po čitav dan tražeći crve, bobice i voće.

Na drveću i u grmlju svija gnijezdo od slamki i zemlje. Gnijezdo je nalik polovici lopte i u njega ženka snese pet-šest plavozelenih jaja s crnim pjegama. Roditelji brižno hrane svoje kosoviće čak i onda kad napuste gnijezdo.

LASTAVICA

Lastavica je ptica selica koja živi u blizini gradskih naselja. Perje joj je crne boje po cijelom tijelu osim na trbuhu. Trbuh joj je bijel. Ima rašljasti rep s dugim perima pa izgleda kao da je obukla crni frak s bijelom košuljom.

Na zidovima kuća gradi lijepa loptasta gnijezda od slame i zemlje. Ženka u njih snese četiri-pet bijelih jaja s tamnim mrljama. Kad mladi lastavići dovoljno odrastu i ojačaju, putuju s roditeljima i jatom u tople krajeve.

Pažljivo pročitaj tekstove o kosu i lastavici. Razmisli i odgovori:

1. Koje su sličnosti između kosa i lastavice?
    Koje su razlike među njima?

2. Istraži koje vrste ptica selica žive tvom zavičaju?
3. Koje ptice stanarice poznaješ?

Leave a comment

Please login to leave a comment.