Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Projektni susret u Ilindenu u Makedoniji

Međunarodni projekt “Most prijateljstva: Ilinden- Rešetari”

 • Slađana Ninković, učiteljica, OŠ Ante Starčevića, Rešetari
 • Kategorije: Zbirka | Vaši rezultati
 • U sklopu međunarodnog projekta "Most prijateljstva: Ilinden- Rešetari", kojeg financiraju Općina Ilinden u Makedoniji i Općina Rešetari u Hrvatskoj, Osnovna škola Goce Delčev iz Ilindena bila je domaćin učenicima i kolegama iz Osnovne škole Ante Starčevića iz Rešetara.

  Od 25. do 28. travnja 2017. deset učenika u pratnji ravnatelja Tihomira Batala, učiteljica RN Slađane Ninković i Blaženke Logožar i učitelja hrvatskog jezika Darka Horvata imali su priliku obići i razgledati znamenitosti, kulturne, vjerske i povijesne sadržaje Općine Ilinden i glavnog grada Skopja.

  Dvije škole provode projekt od početka drugog polugodišta ove godine s ciljem promicanja i poštivanja kulturne baštine mjesta, zavičaja i domovine kao što su folklor, glazba, tradicija i različiti običaji. Zatim, tu je mobilnost učenika i učitelja i niz drugih ciljeva poput bogaćenja nastavnog plana i programa i razmjene iskustava.

  Učenici projektnog tima škola sudjelovali su na radionici „Sličnosti i razlike Ilinden- Rešetari" u kojoj su izradili plakat, razmijenili znanja i iskustva stečena tijekom ovog projekta i upoznali se s obrazovnim sustavom Makedonije i Hrvatske.

  Makedonski domaćini pripremili su svečanu priredbu u Domu kulture u kojoj su pokazali pjevačke, plesne i dramske sposobnosti i vještine svojih učenika. Na samom početku priredbe načelnik Općine Ilinden Žika Stojanovski pozdravio je sve prisutne te gostima iz prijateljske općine Rešetari poželio dobrodošlicu i ugodan boravak u Ilindenu. Prisutnima se obratila ravnateljica makedonske škole Dušanka Krstevska i ravnatelj škole u Rešetarima Tihomir Batalo koji je poslao pozdrave načelnika Zlatka Age u nadi da će se suradnja među općinama i školom još više razvijati. Obostrana je ocjena da se uspostavljena međunarodna suradnja treba nastaviti jer rad na projektnim aktivnostima i razmjena iskustava doprinosi poboljšanju kvalitete odgoja i poučavanja te je od izuzetne važnosti ne samo za učenike i školu nego za cijelu lokalnu zajednicu. Među gostima na priredbi prisutnima se obratila i veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Makedoniji - Njena Ekscelencija gđa. Danijela Barišić i gđa. Ljerka Toth Naumova ispred Zajednice Hrvata u Makedoniji. Pod vodstvom učitelja učenici iz Rešetara predstavili su se prisutnima slavonskim pjesmama, tradicionalnim folklornim plesom, sastavcima o Rešetarima i monologu na zavičajnom govoru.

  Ova posjeta učenicima i učiteljima iz Rešetara ostat će u trajnom sjećanju jer su oduševljeni gostoprimstvom i prijemom ljubaznih domaćina. Uzvratni susret za projektni tim učitelja i učenika iz Makedonije planira se u Rešetarima od 25. do 28. svibnja 2017. godine.

  Osim dviju Općina, veliku podršku projektu pružili su Zajednica Hrvata u Republici Makedoniji, Hrvatska matica iseljenika u Zagrebu i Brodsko-posavska županija.

  ninkovic most prijateljstva 2 ninkovic most prijateljstva 3
  ninkovic most prijateljstva 4 ninkovic most prijateljstva 5
  ninkovic most prijateljstva 6 ninkovic most prijateljstva 7
   ninkovic most prijateljstva 10

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.