Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

eTwinning projekt ,,Let's be e-citizens'' i Dan sigurnijeg interneta 2017.

 • Branka Pstuović, učiteljica savjetnica, OŠ Brodarica, Brodarica
 • Kategorije: eTwinning | Zbirka
 • Odakle je sve krenulo?

  Osnovna škola Brodarica, Šibenik je prva e-škola u Šibensko-kninskoj županiji i već niz godina prepoznata je u lokalnim i širim okvirima kao škola opremljena informatičkom opremom i koja sudjeluje u europskim projektima. Škola je dobitnica niza nacionalnih i europskih, oznaka kvalitete i nagrada za projektne aktivnosti učenika i učitelja. I sama sam stekla priznanja za dosadašnje etwinning projekte što me potaknulo da krenem i fizički, a ne samo virtualno, u prosvjetno e-građanstvo i upoznam uživo kolege s kojima sam do tada surađivala samo virtualno, na eTwinningu.

  Kako su povezani eTwinning i ,,Dan sigurnijeg interneta''?

  Zahvaljujući pozivu Agencije za mobilnost i programe Europske unije, u listopadu 2016. nazočila sam eTwinningovoj Godišnjoj konferenciji u Ateni, u Grčkoj. Bila sam jedan od 585 sudionika iz 40 zemalja koji su sudjelovi na Konferenciji pod temom ,,Digitalno građanstvo''. Iskustvo za svaku preporuku, a u ovom kontekstu važno jer sam po povratku napisala novi etwinning projekt ,,Let's be e-citizens''.

  Projekt je počeo početkom studenoga 2016. g. i trajat će do kraja nastavne godine. Suautorica projekta je kolegica iz španjolske škole u Madridu, a svaka od nas uključila je u projekt i ostale partnere iz Hrvatske, Španjolske, Grčke, Italije i Srbije. Svrha projekta je osnažiti pismenosti naših učenika, njihovu suradnju i stvaranje u digitalnom okruženju te istražiti postojeće načine njihovog korištenja tehnologije. Dio projektnih zadataka za učenike bio je poučiti naše učenike sigurnijem ponašanju na internetu. Evo kako smo to uradili u našem razredu!

  pastovic internet 2017 01
  2.a razred OŠ Brodarica, s Nacionalnom nagradom COMET 2016.

  Što smo u 2.a napravili kroz Projekt za ,,Dan sigurnijeg interneta''?

  Upoznali smo učenike s prednostima i rizicima uporabe interneta s posebnim naglaskom na digitalnu sigurnost. U okviru te teme smo dizajnirali, ilustrirali, kreativno pisali i učili kroz igru.

  Evo koje smo rezultate rada i ishode kod učenika ostvarili:

  • upoznali grafički dizajn i izradili logotip projekta (digitalna sigurnost, digitalna suradnja, autorska prava)

  pastovic internet 2017 02 pastovic internet 2017 03
  • Marijeta Gašperov, 2.a
  • Ela Čvrljak, 2.a

  • zamišljali i oblikovali lik računalnog virusa koji, za promjenu, na internetu čini dobra djela
  • suradnički i kreativno pisali dijelove priče kao nastavak priče projektnog partnera o virusu koji čini dobra djela
  • suradnički i kreativno ilustrirali tekst kao nadopunu dijelovima priče projektnog partnera

   pastovic internet 2017 04

  • izradili timsku igru o poznavanju ponašanja na internetu s ugrađenim sadržajima za provjeru odgovora (iz Kurikuluma za 1. i 2. razred, projekt ,,Sigurnih pet za sigurniji Internet'')
  • odigrali timsku igru o poznavanju ponašanja na internetu, baš na ,,Dan sigurnijeg interneta'' (kviz na stranici organizatora obilježavanja Dana bio je, nažalost, samo za starije učenike, od 5. do 8. razreda)
  • prezentirali naše aktivnosti na razrednoj stranici (na školskoj ćemo po završetku svih aktivnosti)
  • procijenili svoje zadovoljstvo nakon provedenih aktivnosti
  • prijavili svoje sudjelovanje u obilježavanju ,,Dana sigurnijeg interneta'' na www.csi.hr

  Umjesto zaključka

  Zahvaljujem svim kolegama koji su radili na projektu ,,Sigurnih pet za sigurniji net'' za korisne materijale i posebno kolegici Lidiji Kralj koja se složila da dijelovi udžbenika za učenike iz Kurikuluma za 1. i 2. razred budu ugrađeni u digitalnu igru za učenike.

  Sve aktivnosti učenici su izvrsno prihvatili i pratili rad projektnih partnera. Internet se pokazao kao izvrsno mjesto za druženje i suradnju ali smo upoznali i rizike njegove uporabe. Tijekom timske igre bilo je vrlo zabavno, a učenici su pokazali i izvrsno poznavanje poželjnog i sigurnijeg ponašanja na internetu. Izrazili su želju da igru zaigramo i ostale dane. Bit će im udovoljeno! Jer su dali svoj doprinos da internet bude bolje mjesto i jer su pokazali odgovornost u radu kao pravi e-građani!

   

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.