Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

eTwinning konferencija u Firenci

„Doprinos eTwinninga u razvoju aktivnog građanstva kao imperativa 21. stoljeća“

 • mr. Nataša Ljubić Klemše, učiteljica savjetnica, eTwinning ambasadorica, I. OŠ Bjelovar, Bjelovar
 • Kategorije: eTwinning | Vijesti | Zbirka
 • eTwinning zajednica europskih osnovnih i srednjih škole, dječjih vrtića i fakulteta nudi i mogućnost eTwinning mobilnosti za učitelje, nastavnike, profesore i odgajatelje iz Hrvatske. eTwinning mobilnost podrazumijeva odlazak na aktivnosti u organizaciji eTwinning Centralne službe za podršku i Nacionalne službe za podršku u neku od zemalja koje sudjeluju u Programu za cjeloživotno učenje.

  Prošli sam mjesec bila počašćena nazočnošću na jednom takvom iznimnom događaju, eTwinning konferenciji u Firenci u Italiji. Talijanska nacionalna agencija naziva INDIRE organizirala je u Firenci od 21. do 23. rujna 2016. mini konferenciju „Citizenship: A new ethic for the 21st Century – The contribution of eTwinning". Na konferenciji je sudjelovalo 267 sudionika iz 36 država Europe i šireg europskog prostora.

  Grad Firenca središte je talijanske pokrajine Toskane. Leži na rijeci Arno i u svijetu je poznat po svojoj srednjevjekovnoj povijesti grada-države. Firenca je danas grad tolerancije i različitosti, grad kojeg nazivaju „talijanska Atena". Stari povijesni centar je pod zaštitom UNESCA i na popisu svjetske baštine. Upravo u jednom od tih prostora, palači Vecchio, održano je otvaranje konferencije i prezentirani su uvodni sadržaji konferencije. U kongresnom centru grada održavani su sadržaji drugog i trećeg dana konferencije.
  Cjelokupna je konferencija bila orijentirana na tematiku aktivnog građanstva i na mogućnosti doprinosa eTwinninga razvoju te odgoju i obrazovanju učenika za aktivno građanstvo koje predstavlja novu etiku 21. stoljeća. eTwinning istican je u svakom govoru, u svakoj prezentaciji i radionici, s obzirom da danas, nakon više od 11 godina postojanja, zauzima moćno i važno mjesto u obrazovanju Europe i šireg europskog prostora. Na konferenciji se govorilo kako prevenirati ekstremno nasilje građanskim odgojem i obrazovanjem, a koje uključuje razmišljanje, susrete i eksperimentiranje; kako se odazvati izazovima kulturalnih različitosti; kako unaprijediti međukulturalnu inkluziju u školi i kako razvijati toleranciju te kako unaprjeđivati građansku kulturu u digitalnom društvu koristeći medijsku pismenost. eTwinning škole bile su u fokusu aktivnosti jer su i bit će u budućnosti prepoznate kao moćni čimbenici u razvijanju aktivnog građanstva svih sudionika odgojno-obrazovnog procesa.

  Suradnja i rad se odvijalo u vrlo profesionalnom, ugodnom i motivirajućem okruženju. Sudionici su bili u mogućnosti aktivno participirati u svim sadržajima, imajući priliku birati sadržaje, radionice i suradnike u skladu sa sklonošću i interesima ka određenim temama i potrebama.
  Bilo je vremena i za obilazak kulturno-povijesnih spomenika kojima Firenca obiluje (Firentinska katedrala, Galerija Uffizi, Piazza della Signoria, Ponte Vecchio...). Završno je druženje održano u grandioznoj palači Borghese.

  U povratku kući, povratkom u školu, razmišljanja o eTwinningu kao zajednici škola Europe i šireg europskog prostora koji nudi neizmjeran niz mogućnosti učenja, usavršavanja, dijeljenja, suradnje, uporabe IKT-a u sigurnom okruženju ... i još mnogo toga, proširena su! Spoznala sam kako eTwinning ne nudi više samo to!

  eTwinning je postao ključni obrazovni čimbenik kojim se utvrđuje uspješnost učenika, njihovih učitelja, škole, zajednice i društva. Uključenost u programe aktivnog građanstva siguran je put ka stjecanju prestižnog priznanja eTwinning škole.

  ljubic firenca 1

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.