Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Međunarodni projekt "Međugeneracijska solidarnost"

Predstavnici OŠ sv. Kiril i Metodii iz Bugarske došli su u uzvratni posjet

 • Slađana Ninković, učiteljica, OŠ Ante Starčevića, Rešetari
 • Kategorije: Zbirka | Projekti | Vaši rezultati
 • U sklopu projekta ACES (Academy of Central European Schools) dvanaest je učenika u pratnji ravnateljice Lilyane Todorove Yankove, voditeljice projekta Iliyane Stoyanove, školskog psihologa Suleymana Mustafe i nastavnice biologije Ivanke Georgieve bilo u uzvratnom posjetu OŠ Ante Starčevića u Rešetarima.

  Osnovna ideja projekta je razvijanje prijateljstava preko granica i aktivno sudjelovanje u dijalogu i razmjeni s vršnjacima iz inozemstva uz poticanje interkulturalnog učenja i podizanja svijesti o globalnim odnosima. Glavni cilj projekta „Međugeneracijska solidarnost" usmjeren je na povezivanje dviju generacija - starijih osoba i naših učenika uz želju da postanemo „Škola - prijatelj starijih".

  Za naše smo partnere od 24. do 28. travnja 2016. pripremili zanimljiv i raznovrstan program boravka koji je isplanirao ravnatelj škole Tihomir Batalo, a realizirali su ga koordinatorica projekta učiteljica Slađana Ninković, članovi školskog projektnog tima Željka Gospočić, Marija Ćupurdija, Dragana Gorički, Irena Ruškan, Daniela Gubić, Blaženka Logožar, Jasna Terzić, Marija Dautović, uz pomoć svih učitelja i djelatnika OŠ Ante Starčevića. Učenici projektnog tima Filip Cindrić, Lucija Kolić, Lovro Čeliković, Iva Kičić, Martina Kvaić, Matija Madžarević, Gabrijel Majanović, Klara Matijašević, Lorena Mikanović, Iva Špoljarić, Dora Tomašević, Lucija Turkalj i Paulina Plećaš, s nestrpljenjem su očekivali ovaj posjet i ponovni susret sa svojim vršnjacima. U tih pet dana gosti su obišli i upoznali Rešetare, a potom i znamenitosti Slavonskog Broda, Cernika i Nove Gradiške.

  Nakon 15-ak sati putovanja 24. travnja 2016. ravnatelj i djelatnici OŠ Ante Starčevića dočekali su učenike i njihove pratitelje - učitelje iz Bugarske. Roditelji naših učenika (obitelji Cindrić, Kičić, Kolić, Kvaić, Madžarević, Majanović, Matijašević, Mikanović, Špoljarić, Tomašević i Turkalj) ugostili su dvanaest učenika iz Bugarske te im osigurali siguran smještaj tijekom njihova boravka u Rešetarima, na čemu im srdačno zahvaljujemo.

  U ponedjeljak, 25. travnja, učenici iz Bugarske u jutarnjim su satima prisustvovali nastavi s učenicima domaćinima. Službeni doček održan je u 10 sati u školskoj dvorani. Naši su učenici putem prezentacije predstavili našu školu, Rešetare i državu, a zatim su pjesmom, plesom i recitacijom gostima poželjeli srdačnu dobrodošlicu. Goste je u ime svih učenika i djelatnika škole pozdravio ravnatelj, zaželio im ugodan boravak u školi i mjestu te im darovao poklon-pakete izdavačke kuće Školska knjiga. Ravnateljica Lilyana Todorova Yankova također je darivala školu raznim poklonima, a posebno je vrijedan dar slika koju je izradio djed njihove učenice.

  Nakon svečanog dočeka u dvorani uputili smo se s gostima u Slavonski Brod gdje smo, uz obilazak kulturnih i turističkih destinacija grada, posjetili i Županijsku upravu u kojoj su nas srdačno primili župan Danijel Marušić, zamjenica župana Dunja Magaš i pročelnica Anica Vukašinović. Župan je pohvalio nastojanja da vršnjaci iz različitih zemalja ovakvim projektima stvaraju nova prijateljstva i imaju priliku razmijeniti znanja i iskustva. Ugodan susret zabilježen je zajedničkom fotografijom.

  U utorak, 26. travnja, upriličen je prijem kod načelnika Općine Rešetari g. Zlatka Age i predsjednika Općinskog vijeća g. Hrvoja Moćana, koji su učenicima i učiteljima zaželjeli srdačnu dobrodošlicu i ugodan boravak u Rešetarima kazavši kako vjeruju da će s ovog putovanja ponijeti puno lijepih uspomena, naučiti i upoznati kulturu našeg kraja te biti obogaćeni za još jedno ugodno životno iskustvo. Za uspomenu na susret kod načelnika gosti su primili prigodne darove.

  Ravnatelj Tihomir Batalo zahvalio se načelniku na upriličenom prijemu i podršci koju općina uvijek pruža školi, osobito kada su u pitanju društvene i kulturne aktivnosti u Rešetarima koje pozitivno utječu na promociju cijeloga mjesta. Ravnateljica OŠ sv. Kiril i Metodii zahvalila je načelniku, ravnatelju i ostalim domaćinima na zanimljivom programu koji ih očekuje te je, u znak sjećanja, uručila prigodne darove.

  U pratnji načelnika susret se nastavio obilaskom izložbe slika i Galerije Petrović u prostorima KLD-a Rešetari uz dobrodošlicu njihova predsjednika g. Ivana de Ville i ostalih članova društva. Nakon toga gosti su se uputili na razgledavanje zavičajne zbirke Općine Rešetari s kojom nas je upoznao njezin osnivač g. Ivan Jelančić. Posjetom vrtiću razveselili smo mališane te se uputili kod župnika Josipa Bogovića u razgledavanje župne crkve Krista Kralja.

  U poslijepodnevnim satima obišli smo franjevački samostan u Cerniku gdje nam je domaćin bio gvardijan fra Josip Vukoja. U pratnji Dinke Matijević, direktorice TZ grada Nove Gradiške, u prostorijama Doma hrvatskih branitelja gosti su razgledali Spomen-sobu 121. brigade HV-a, a nakon toga posjetili su TZ grada Nove Gradiške u kojoj su upoznati s poviješću grada, institucijama i manifestacijama koje se obilježavaju tijekom godine. Učenici i nastavnici iz Bugarske dobili su i prigodne poklone Turističke zajednice i grada Nove Gradiške.

  Dan je završio diskozabavom za sve učenike u dvorani škole. Za dobro raspoloženje i plesnu atmosferu zaslužne su sestre Škvorčević i DJ Igor Ivanišević.

  U srijedu, 27. travnja, u našoj je školi održan projektni dan na temu „Međugeneracijska solidarnost". Prvi je razred razvijao svoje plesne sposobnosti u radionici „Tradicijske dječje igre i plesovi" uz pomoć učiteljice Blaženke Logožar, pripravnice Sofije Mandušić te asistentice u nastavi Kristine Blažević. U radionici „Zastava Hrvatske i Bugarske", pod vodstvom učiteljice Dijane Betlach Sokić i školske pedagoginje Marije Dautović, učenici drugoga razreda pokazali su likovno umijeće u izradi papirnatih zastavica. Na radionici „Odjeća iz prošlosti", čije su voditeljice bile učiteljica Marija Mlađen i učiteljica engleskog jezika Marija Ćupurdija, učenici trećega razreda doznali su kako su se odijevali naši stari te su naučeno prikazali i crtežom. Učenici četvrtoga razreda su uz pomoć učiteljice Jasne Terzić, nastavnika likovne kulture Miše Gusića i asistentice u nastavi Tajane Bojić usavršavali likovne sposobnosti crtajući starinske predmete koji su im služili kao predlošci u radionici „Predmeti iz prošlosti". Veselim glasovima učenika petoga razreda ravnali su nastavnik hrvatskog jezika Darko Horvat, pripravnica Jasmina Palijan i vjeroučitelj Zvonimir Zelenika u radionici „Glazbena baština našega kraja" čiji su zvuci odjekivali hodnicima škole. Kakvo je značenje frizura imala u životu slavonskih djevojaka i žena u prošlosti te koje su se frizure izrađivale prikazali su učenici šestih razreda na plakatima u sklopu radionice „Tradicijske slavonske frizure", dok su se učenice i same okušale u njihovoj izradi pod vodstvom nastavnice njemačkog jezika Dragane Gorički, nastavnice hrvatskoga jezika Irene Ruškan i nastavnice glazbene kulture Danijele Šmuljić Matošević. Likovna radionica „Nacionalni cvijet Hrvatske i Bugarske", namijenjena učenicima sedmoga razreda, a pod vodstvom nastavnika matematike Gorana Markovića i nastavnika biologije Igora Tomeka iznjedrila je lijepe crteže ruže i perunike. Učenici osmoga razreda uz pomoć nastavnice engleskoga jezika Željke Gospočić, nastavnice povijesti i geografije Anice Marković i nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture Branka Horvata doznali su nešto više o tradicionalnim jelima Hrvatske i Bugarske na istoimenoj radionici.

  Deveta, informatička radionica, čiji su voditelji bili nastavnik informatike Ivan Ćalušić, učiteljica i koordinatorica projekta Slađana Ninković te nastavnica matematike Ivona Han, bila je namijenjena starijim osobama koje su u veljači i ožujku polazile informatički tečaj u trajanju od dvadeset sati. Njih šesnaest sudjelovalo je u spomenutoj radionici s ciljem polaganja završnog ispita. Kako stečeno znanje ne bi zaboravili, učenici projektnog tima naše škole uz pomoć nastavnika osmislili su i tiskali priručnik za rad na računalu te ga preveli na engleski jezik. Priručnik su uručili i partnerima iz Bugarske.

  Poslije rada u radionicama za učenike su organizirane tradicijske dječje igre na travnjaku pored škole, a u popodnevnim satima i vožnja kočijom kroz Rešetare koja je, kao slavonska posebnost, realizirana uz pomoć obitelji Madžarević. Za naše je goste i učenike tom prigodom obitelj Petrović ispred svoga doma pripremila okrjepu u vidu slanih delicija te osvježavajućih napitaka.

  Istoga je dana održan i svečani program uz Dan škole te završna svečanost ACES-ova projekta. Proslava je bila posebno svečana jer su je zajednički proslavili učenici i djelatnici škole, gosti iz Bugarske, predstavnici udruga s kojima škola surađuje te mještani. Okupljene je pozdravio ravnatelj škole, a potom i načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga i čestitao Dan škole djelatnicima i učenicima, a posebno se osvrnuo na uspješnost u pisanju projekata i realizaciju istih. Zahvalnica za suradnju dodijeljena je ravnateljici Lilyani Todorovoj Yankovoj koja se tom prilikom zahvalila. U okviru završne svečanosti dodijeljena su i priznanja umirovljenicima polaznicima informatičkog tečaja. Gđi Milki Perković, predsjednici Udruge umirovljenika iz Rešetara, uručeni su pokloni koje je poslala predsjednica Udruge umirovljenika iz Bugarske Elena Topalova. U nadi da će se suradnja nastaviti, gđa Perković je udruzi iz bugarskog grada Kardzhali poklonila uramljeni ručno rađeni tabletić koji je svaka buduća mladenka prije udaje morala imati za miraz.

  Nositelji završnog svečanog programa u školskoj dvorani bili su koordinatorica projekta učiteljica Slađana Ninković, nastavnica Irena Ruškan, učiteljica Jasna Terzić i nastavnica Željka Gospočić. Prigodna, lijepo uređena kulisa rad je učiteljice Dijane Betlach Sokić i nastavnika Miše Gusića koji je veliki doprinos dao i u izradi poklona za naše goste, na čemu mu zahvaljujemo. Program je otvoren nastupom Pjevačke skupine „Tkanica" iz Nove Gradiške koja je, za ovu prigodu, otpjevala pjesmu na bugarskom jeziku. Bugarski učenici predstavili su se u narodnoj nošnji te otpjevali dvije pjesme i izveli folklorni ples. U programu su svoje dramske, plesne, pjevačke i glazbene sposobnosti prikazale sve izvannastavne skupine naše škole koje su tijekom godine sa svojim voditeljima marljivo uvježbavale prikazane točke. Kraj svečanog programa i ACES-ova projekta obilježen je zajedničkom pjesmom bugarskog i hrvatskog projektnog tima učenika s prigodnim nazivom „Goodbye song".

  Nakon programa održana je večera u Tvornici koža „Psunj". Ravnatelj se posebno zahvaljuje direktoru g. Boži Ljubiću na ustupljenom prostoru i obilnom meniju kojim su počašćeni svi gosti, a koji su pripremile gđa. Božica Solić uz pomoć majke naše učenice Ankice Špoljarić. Sve goste večere posluživali su učenici Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška koji se školuju za zanimanje konobara. Tijekom boravka naših gostiju u školi slasne je delicije pripremala školska kuharica Marijana Dautović koja je marljivo kuhala raznovrsne ukusne obroke pri čijem su serviranju pomagale pripravnice Jasmina Palijan i Sofija Mandušić. Uzvanike je tijekom večere zabavljao tamburaški sastav koji su činili nastavnici Igor Tomek i Darko Horvat te roditelji naših učenika Dražen Madžarević i Josip Bilešić.

  U četvrtak, 28. travnja, naši su se gosti u ranim jutarnjim satima zaputili natrag u svoju domovinu sa željom za novim susretom u nekom drugom projektu. Nadamo se da su iz Hrvatske ponijeli samo lijepe uspomene. Upoznali smo ih s ljepotama, tradicijom i gastronomijom Slavonije, a zajednički dani bili su ispunjeni radom, veseljem i druženjem starijih i mlađih generacija na kojima u svim državama, na svim paralelama i meridijanima, svijet ostaje. Rado ćemo se prisjećati događaja iz proteklih dana jer ih je vrijedno fotoaparatom snimala naša knjižničarka Daniela Gubić.

  Zahvaljujemo svima koji su pomogli u realizaciji ovog velikog međunarodnog projekta, prije svega Brodsko-posavskoj županiji, Općini Rešetari, Udruzi umirovljenika Općine Rešetari, Tvornici koža „Psunj", POU AMC Nova Gradiška, Hrvatskim šumama Nova Gradiška, TO Koala, Trgovini Boso, Trgoprometu, Plin-projektu, Školskoj knjizi Zagreb, Industrijsko-obrtničkoj školi Nova Gradiška, KLD-u Rešetari, Turističkim zajednicama Grada Nova Gradiška i Brodsko-posavske županije te brojnim drugim sponzorima kojima je ravnatelj škole na završnoj večeri uručio zahvalnice.

  • Slađana Ninković, koordinatorica projekta
  • Tihomir Batalo, ravnatelj škole
  • Irena Ruškan, nastavnica hrv. jezika
  ninkovic bugarska 01 ninkovic bugarska 02 ninkovic bugarska 03
  ninkovic bugarska 04 ninkovic bugarska 05 ninkovic bugarska 06
  ninkovic bugarska 07 ninkovic bugarska 08 ninkovic bugarska 09
  ninkovic bugarska 10 ninkovic bugarska 11 ninkovic bugarska 12
  ninkovic bugarska 13 ninkovic bugarska 14 ninkovic bugarska 17
  ninkovic bugarska 18 ninkovic bugarska 20 ninkovic bugarska 21
  ninkovic bugarska 22 ninkovic bugarska 23 ninkovic bugarska 24
  ninkovic bugarska 25 ninkovic bugarska 26 ninkovic bugarska 27
  ninkovic bugarska 28 ninkovic bugarska 29 ninkovic bugarska 34
  ninkovic bugarska 30 ninkovic bugarska 31 ninkovic bugarska 32
  ninkovic bugarska 35 ninkovic bugarska 36 ninkovic bugarska 37
  ninkovic bugarska 38 ninkovic bugarska 40 ninkovic bugarska 41
  ninkovic bugarska 39 ninkovic bugarska 40 ninkovic bugarska 41
  ninkovic bugarska 43 ninkovic bugarska 15 ninkovic bugarska 45
  ninkovic bugarska 46 ninkovic bugarska 47 ninkovic bugarska 48
  ninkovic bugarska 49 ninkovic bugarska 50 ninkovic bugarska 51
  ninkovic bugarska 52 ninkovic bugarska 53 ninkovic bugarska 55
       

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.