Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Ljubav prema matematici je presudila

Intervju s Tonijem Milunom

 • Marina Uvalić, prof. hvatskog jezika i fonetike, OŠ Brezovica, Zagreb
  Melanie Pajas, učenica, 7.f, OŠ Brezovica, Zagreb
 • Kategorije: Zbirka | Hrvatski jezik | Vaši rezultati | Zanimljivosti
 • toni milun 2Toni Milun profesor je matematike te poznati youtuber koji u svojim videima učenicima objašnjava matematičke zadatke. "Otkrio" ga je njegov bivši student Nikola Mujdžić kada mu je prije pet godina rekao: "Profesore, mislim da imate potencijala!". Na početku uopće nije mislio da bi mogao postati popularan. Sada na svojoj stranici www.tonimilun.com ima preko 2000 videa u kojima objašnjava razne matematičke zadatke za učenike osnovne i srednje škole. U zafrkanciji kaže kako je neko vrijeme htio postati sudac i donijeti pravdu na svijet, ali je ljubav prema matematici presudila. Uvijek mu je drago kada ga učenici i njihovi roditelji prepoznaju na ulici, pohvale ga i zahvale na pomoći. S obzirom na to da je trenutno uključen u razne projekte, nije mogao posjetiti našu školu, ali nam je na pitanja rado odgovorio mailom.

  Jeste li odmalena bili dobri s brojevima?

  Sjećam se da sam poznavao osnovne računske operacije poput zbrajanja i množenja brojeva prije nego što sam krenuo u osnovnu školu. Volio sam pratiti registracijske oznake automobila i kombinirati znamenke, igrati se s njima, zbrajati ih, oduzimati i pokušavati dobiti određene brojke.

  Odakle želja da postanete profesor matematike?

  Čim sam krenuo u školu, matematika mi je postala omiljeni predmet i od prvog razreda znao sam da ću biti profesor matematike. Doduše, neko sam vrijeme htio postati sudac i donijeti pravdu na svijet, ali ljubav prema matematici je presudila.

  Gdje ste trenutno zaposleni?

  Nakon 15-ak godina predavanja matematike na ekonomskom smjeru Stručnih studija, odlučio sam da je vrijeme da krenem dalje prema većim izazovima i da odaberem ustanovu koja će mi biti podrška u brojnim projektima u koje sam uključen. Zato sam upravo u fazi prijelaza na Visoko učilište Algebra.

  Kada i kako Vam je na pamet pala ideja da počnete snimati videe u kojima objašnjavate matematičke zadatke?

  Ideja za snimanje videa potekla je od mojega bivšeg studenta Nikole Mujdžića, kojem se svidio način na koji predajem matematiku i statistiku. Prije četiri i pol godine pozvao me je na kavu i predložio mi da zajedno pokrenemo projekt internetskog obrazovanja iz matematike: moje zaduženje bi bilo snimanje videa, a on bi pokrenuo web-stranicu www.tonimilun.com i brinuo se za njezino održavanje i ostale tehničke detalje. Svidio mi se Nikolin neformalan pristup kad mi je rekao: "Profesore, mislim da imate potencijala!!!". Nakon što mi je iznio cijeli ideju, meni i dalje nije bilo jasno kako ćemo od toga zarađivati. A Nikola mi je odgovorio: "Profesore, pa ne moramo od svega u životu zarađivati." Time me je osvojio i znao sam da ćemo imati uspješnu suradnju. Na početku smo imali namjeru snimiti dvadesetak videa, ali cijeli proces nam se svidio pa ih danas imamo više od 2000.

  Koliko Vam vremena "oduzima" taj hobi?

  Budući da smo snimili ono najbitnije što smo htjeli, videe iz matematike od 5. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole, sada snimamo samo povremeno komentare na neka društvena događanja u kojima nastojimo pronaći matematičke zanimljivosti. Prve dvije i pol godine, dok smo ih svakodnevno snimali, radio bih na snimanju i montaži prosječno 2 - 4 sata dnevno. Moram reći da su uz mene na projektu bili angažirani volonteri koji su također 1 - 2 sata svakog dana obavljali određene poslove: održavanje internetske stranice, objavu videa, objave na društvenim mrežama i slično. Trenutno oko sat vremena dnevno provedem pomažući osobama koje mi elektroničkom poštom šalju svoje upite. Nažalost, tih upita je previše da bih svima mogao pomoći, pa odabirem one najzanimljivije, najčešće one gdje se matematika primjenjuje u svakodnevnom životu.

  Koje rekvizite koristite prilikom snimanja instrukcija?

  Koristimo kameru i bijelu ploču koju nam je donirala tvrtka Ramtech, u vlasništvu mojeg bivšeg studenta. Danas se kvalitetni videi mogu snimiti i običnim mobitelom, tako da za takvo nije potrebno mnogo novca.

  Pomaže li Vam netko pri snimanju?

  Snimam uglavnom sve sam, postavim kameru na stalak ili na policu i to je to :)

  Sjećate li se što je bila tema prvog videa koji ste snimili?

  Sjećam se dobro prvog videa, snimali smo ga u ožujku 2011. godine. Nikola me snimao svojim mobitelom, a lekcija se zove "Jednadžbe". Nikola je naknadno pogrešno montirao video, pa su neki dijelovi naopako postavljeni, ali sve smo odlučili ostaviti baš tako da svi vide da su početci teški i da su pogreške sastavni dio procesa stvaranja.

  Jeste li na početku snimanja imali tremu? A danas?

  Da, dok smo snimali taj prvi video, imao sam tremu. Jedan jednostavan zadatak sam čak pogrešno riješio, ali onda sam se počeo smijati i trema je nestala. Danas više treme nema.

  Znate li koji Vaš video ima najviše pregleda na youtubeu?

  Mislim da se radi o videu u kojem sam zajedno s kolegama matematičarima Blaženkom Sečar i Stipom Vidakom komentirao predsjedničke izbore. Zakon o izborima nije bio dorečen pa smo iskoristili priliku da objasnimo računanje postotaka.

  Prepoznaju li Vas često učenici?

  Događa mi se da me učenici, ali i njihovi roditelji prepoznaju. Uvijek su vrlo simpatični, zahvaljuju mi.

  Kakve su povratne informacije o Vašim videima? Pomažu li oni učenicima u učenju?

  Mogu reći da su videi popularni, svakog dana u prosjeku budu pogledani oko 4000 puta. To znači da cijeli trud koji smo uložili ima smisla. Učenici mogu komentirati videe i komentari su vrlo pozitivni. Ponekad dobijemo i mailove u kojima nam se učenici zahvaljuju. Bilo je i sjajnih primjera, npr. kad učenik koji je imao same jedinice uspije svladati gradivo i dobije peticu. To nas posebno veseli.

  Koji su Vaši planovi za budućnost?

  Volio bih snimiti videe iz matematike za razrednu nastavu, a onda još i za fakultete, pa dodati kombinatoriku, statistiku... Ali, imam i druge planove koji nisu vezani za internetsku stranicu. Upravo smo počeli snimati TV-emisiju "Financijalac", a sastojat će se od 35 kratkih 10-minutnih emisija u kojima ćemo upoznati gledatelje s osnovama financijskog obrazovanja. Također sam angažiran u projektima prevencije sportskog klađenja. Volio bih snimati videe s mladim poduzetnicima. Cilj bi bio motivirati mlade da uče matematiku, programiranje i da razvijaju komunikacijske vještine jer je danas mnogo lakše nego ikada u povijesti pokrenuti vlastiti projekt.

  • Melanie Pajas, 7. f razred

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.