Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Različitost obogaćuje

 • Vladimir Kuharić, profesor, Učiteljski fakultet, Zagreb
 • Kategorije: Zbirka
 • razlicitost obogacujeRazličitost donosi potpuniju istinu, jer predmet gledanja promotren iz različitih kutova donosi potpuniji uvid. Jednako tako, različito samo po sebi provocira na mišljenje, na interakciju. Različito je uzbudljivo. No premda će se svi složiti da različitost obogaćuje, da u susretu s različitim jedino može doći do napredovanja u idejama i djelima, da različitošću dobivamo i nudimo rješenja za koja nismo znali da su moguća, različitost ujedno ljude i plaši.

  Ljudi vole prianjati uz dovršne identitete kako bi se lakše snašli u slojevitom i složenom svijetu i životu i kako bi sebe sami lakše prepoznavali. Taj proces samoprepoznavanja kroz različito poistovjećivanje mijenja se tijekom perioda odrastanja da bi se u jednom trenutku «ja» mogao odlučiti s neke čvršće identifikacije.

  Ukoliko je malo stvari s kojima se identificiramo, ukoliko je naš «ja» uži, identitet nesigurniji i gubitak naše glavne i skoro jedine identifikacije može dovesti do rasapa. Utoliko bi susret s različitim od onoga u što vjerujemo i s čime se poistovjećujemo doveo do opravdane sumnje, zapravo do velikog straha da bi se sumnja pojavila i navela nas na promjenu mišljenja, promjenu poistovjećivanja koje već toliko traje i koje nas čini onime što jesmo, da panično bježimo od svakog sučeljavanja i počinjemo «različito» doživljavati kao nešto što nas može ugroziti, kao nešto neprijateljsko. Jer ako izgubimo naše dosadašnje vjerovanje, naš identitet koji se naslanja na to vjerovanje, «što smo onda mi»?

  Otvoren identitet se ne boji različitog.

  Što smo bliži sami sebi, svojim pravim doživljajima i osjećajima, to smo i različitiji od drugih. Kada otkrijemo svoje najjače potencijale, svoje pravo «ja» koje živi punim životom, tada zaista više nitko nije kao mi i možemo s puno ljubavi podnijeti svaku tuđu različitost, koja nas ujedno neće poljuljati na našem putu, nego će nas razveseliti i pružiti nam radosnu igru života. Uz to, od svih osobina ličnosti, s inteligencijom je najviše povezana ljubav prema novim iskustvima (ako izuzmemo odgoj koji nas je mogao podučiti strahu i bijegu na sigurne utabane staze).

  Stoga budimo pametni, ne bojmo se, hrabro i detaljno pogledajmo u lice različitom.

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.