Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Kako biti dobar navijač?

 • Danica Gazić, učiteljica, OŠ Velika Mlaka, Velika Gorica
 • Kategorije: Zbirka | Zanimljivosti
 • alt

  Pravila navijanja trebala bi biti u svim sportovima ista - ne omalovažavati navijače i igrače protivničke momčadi. Predstoji nam Europsko nogometno prvenstvo u nogometu i možda će nam u lijepom ponašanju i prijateljskom navijanju pomoći i ovaj članak.

  Tko nam može biti uzor? Po čijem primjeru možemo navijati ? Možda bi trebalo osnovati školu za navijače u kojoj bi se učile pjesmice pristojnog sadržaja, vježbala koreografija pristojnog sadržaja, pisali transparenti pristojnog sadržaja...

    alt

  Toliko pristojnosti nedostaje, pa zapravo igra ispada manje bitna. Čak i "najvjerniji " navijači ne znaju nabrojati 11 igrača svoga kluba. Znaš li ti?

  Kazališna publika se ne očekuje na stadionu, ali ne želimo vidjeti ni rasizam ni mržnju.

  Kako se onda dogodi da cijeli stadion zviždi na himnu druge reprezentacije?

  Na Europskom prvenstvu prije intoniranja himne kapetani svake reprezentacije na velikom ekranu prenijeli su molbu „svojim navijačima“ da ne zvižde za vrijeme himne. Lijepa gesta. Voljela bih prije svake utakmice u našoj ligi, čuti slične molbe kapetana naših klubova. Što možeš ti učiniti?

  Što mogu ja učiniti?

  Pokušajmo biti na stadionu zbog samog sporta. Pokušajmo uživati u sportskom nadmetanju. Pokušajmo igračima svoga kluba davati motivaciju pjesmom – kad im je protivnik jači. Ima puno načina da uživamo na nogometnoj utakmici... Ima puno načina da naše mame budu ponosne. Borimo se protiv nasilja na stadionu svojim pozitivnim primjerom.

  Počnimo za vrijeme nogometne utakmice na satu TZK i  primijenimo fair play. Čestitajmo ekipi koja je pobijedila. Zaplješćimo onome tko je postigao pogodak. Nagradimo učenika koji motivira suigrače na upornost. Naučimo djecu da poraz ne znaci kraj, već je tek jedno iskustvo više.

  Tragedije su ratovi, bolesti, požari... A poraz na jednoj utakmici tek je poticaj za bolji trening.

  Uživajmo u sportu! Razveselimo svoje roditelje, pa pokažimo tko su pravi navijači! Nogomet može biti radost, nogomet može biti veselje čak i onda kada gubimo rezultatski, ne smijemo gubiti iz vida činjenicu da radom i treningom možemo biti bolji i uspješniji.

  Vidimo se na stadionu! Prepoznat ću vas po navijanju!

  alt alt

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.