Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Ideja za prvi/zadnji sat nastave u školskoj godini "Razredni piknik" (prezentacija)

Sat razrednika: Piknik je odavno u modi

 • Ivana Gluhačić, dipl. učiteljica, OŠ Julija Klovića, Zagreb
 • Kategorije: Sat razrednika | Zbirka | Prezentacije | Radionice
 • Ideja piknika:

  • da svatko doprinese druženju,
  • da svatko nešto donese i podijeli s drugima.

  Piknik je odavno u modi

  Početkom 19. st. u Londonu grupica pomodara osnovala je "The Picnic Society", neformalnu udrugu u kojoj se od svakog člana očekivalo da pridonese zabavi i okrjepi. Nekad je piknik bio važan društveni običaj.

  Što nam je potrebno?

  Dekica

  Piknik bez dekice jednostavno to nije. Bilo bi, naravno, poželjno uzeti jednu koju inače ne koristite za pokrivanje pri spavanju.

  Košarica

  U nju ćete staviti sve ono što ćete ponijeti.

  Voda

  Ponesite vodu u bocama kako bi se mogli osvježiti. Možete ih i djelomično napuniti vodom, a djelomično ledom kao bi voda u njima dulje ostala hladna. Boraviti na suncu može biti vrlo ugodno, ali treba se čuvati dehidracije. Naravno, uz vodu uvijek možete uzeti i sokove, i to najbolje one u sasvim malim tetrapacima od 2 decilitra – ledeni čaj ili neko drugo osvježavajuće piće koje vam je po volji.

  Klopa

  Kakav je to piknik bez klope? Čitava ideja piknika leži upravo u tome da jedete negdje u prirodi, pod vedrim nebom. Idealni za tu priliku su sendviči. U njih možete staviti što god poželite – razne sireve, salame, rajčice, paprike, salatu... dajte vlastitoj mašti na volju, onoliko koliko vam novčanik dopušta. Osim gotovih sendviča možete ponijeti i samo narezan kruh i sastojke te raditi sendviče na licu mjesta, što je također vrlo zabavno. Na piknik je također zgodno ponijeti voće poput jabuka ili krušaka, a sladokusci će se sigurno rado osladiti i nekim suhim tipom kolača poput pite ili pokojim ukusnim keksom.

  Piknik igre

  Uz sve ove igre uvijek možete posegnuti za starim dobrim igrama kao što su graničari, badminton, puhanje balona od sapunice, frizbi i ostale igre s loptom.

  Bradata igra

  Podijelite se u 2 ili više grupa tako da grupe imaju jednaki broj članova. Na svaku grupu ide odrasla osoba koja dodjeljuje brade. Odrasla osoba stoji na drugom kraju livade s pjenom za brijanje, a djeca trče jedan po jedan do odraslog koji će im napraviti bradu. Zatim tako bradati trče natrag do svoje grupe i suigrač kojeg taknu je sljedeći na redu da postane bradonja. Grupa koja prva dobije brade je pobjednik.

  Igra dodavanja vodenim balonima

  Napunite puno vodenih balona vodom. Neka sva djeca stanu u paru. U početku stoje vrlo blizu jedan drugome i dodaju si balone. Nakon svakog bacanja udaljavaju se jedan od drugoga jedan korak tako da je vjerojatnost da će uhvatiti balone sve manja. Zadnji par kojemu ostane čitav balon je pobjednik.

  Kotrljanje lopte medicinke

  Klasična natjecateljska igra s faktorom smijeha! Uzmite lopte i dodijelite ih svakoj grupi. Dijete mora kotrljati loptu do kraja livade i nazad i na kraju dotaknuti suigrača koji mora napraviti to isto. Grupa čiji su članovi prvi dokotrljali loptu su pobjednici.

  Tronoga utrka

  Tronoga utrka je igra koja potiče zajedništvo i garantira puno smijeha. Kada djeca stanu u paru (po mogućnosti da su iste visine), zavežite jednu nogu zajedno i označite crtu za start i cilj. Neka pucanje balona označi početak trke, a par koji prvi prođe ciljnu ravninu je pobjednik.

  Djeca koja ne žele sudjelovati u igrama mogu puštati zmaja ili oslikavati pločnik ili betonsku površinu (ukoliko postoji) s kredama u boji.

  Piknik možete održati u parku/dovrištu škole (ako ga škola ima).

  Ni jedno ljeto ne smije proći bez barem jednog veselog i ludo zabavnog piknika na travi obližnje livade, šumarka ili parka. :)

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.