Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Kako odgojiti novo glazbeno čudo od djeteta – malog Mozarta

 • Dorotea Buntak, učiteljica, OŠ Trnsko, Zagreb
 • Kategorije: Glazbena kultura | Zbirka | Savjet
 • Wolfgang Amadeus Mozart rodio se u Salzburgu 27. siječnja 1756. godine. Svirao je čembalo i violinu, sa 5 održavao prve koncerte, sa 6 komponirao i krenuo na svoju prvu turneju, a sa 13 postaje koncert majstor u orkestru salzburškog nadbiskupa.

  Za tridestpetogodišnjeg života napisa je više od 600 djela. Neka od njih smatraju se remekdjelima glazbene literature (opere Don Juan i Čarobna frula, Jupiter sinfonija, Mala noćna muzika i dr.)

  Kako je to uspio? Tko mu je pomogao? Želite li i vi tako uspješno dijete? Kako to postići?

  Obitelj

  Wolfgang Amadeus Mozart je odrastao u glazbenoj obitelji. Bio je okružen glazbom. Otac Leopold bio je violinist, kompozitor, kapelnik i glazbeni pedag. Rano je uočio glazbenu darovitost kćeri i sina i podučavao ih. Zajedno su svirali i pjevali.

  Kako vi možete pomoći svom djetetu ako niste glazbeno obrazovani kao Leopold Mozart?

  Slušajte glazbu, zvukove oko sebe i igrajte se.

  1.igra

  Osluškivanje zvukova. Za vrijeme šetnje slušajte što se događa oko vas –ptice pjevaju, prolazi tramvaj, djeca se igraju loptom, ...

  2.igra

  Pogodi što je to? Jedan igrač proizvede zvuk (pljesne, protrlja dlanove, škripi vratima) a ostali pogađaju što je napravio.

  3.igra

  Tko to govori? Jedan se igrač odvoji iz grupe i okrene ostalima leđa. Jeda igrač iz grupe pozove ga promijenjenim glasom. Izdvojeni igrač mora pogoditi tko ga je to pozvao. Ako ne pogodi, pozove ga drugi igrač. Kada pogodi, igrači zamijene mjesta.

  •  

  Pjevajte s djecom. Djeca vole pjevati s odraslima.

  1. Za vrijeme vožnje u automobilu umjesto da slušate radio pjevajte.
  2. Razgovarajte pjevajući.- ono što želite reći djetetu otpjevajte, a ono će vam na isti način odgovoriti
  •  

  Obrazovanje

  Prvi učitelj W. A. Mozarta bio je njegov otac. Dao mu je prvu glazbenu poduku i zapisao prve skladbe. W. A. Mozart je na svojim je putovanjima održavao koncerte, ali i susretao druge glazbenike od kojih je učio.

  Danas postoje glazbeni vrtići za djecu predškolske dobi i glazbene škole za djecu školske dobi.  

  Igrali ste se, pjevali, upisali u glazbenu školu, ali vaše dijete svira sa puno pogrešaka i upće ne pokazuje namjeru komponitari. Jeste li uzalud potrošili vrijeme i novac? Niste. Za vrijeme igranja glazbrenih igara ugodno ste proveli vrijeme, zabavili se i što je najvažnije, družili se s djetetom. Vaše je dijete razvilo sposobnosti koje drugim aktivnostima ne može razviti. Naučilo je dovoljno da postane ljubitalj glazbe i krene u samostalno slušanje i istraživaje glazbe. Uostalom, na svijetu je bilo puno glazbenih pedagoga,a samo je jedan Mozart.

  Literatura:

  • Muzička enciklopedija, Jugoslavenski leksikografski zavod, Zagreb, 1963. g
  • Andreis: Historija muzike, Školska knjiga, Zagreb
  • Truda Reich: Muzička čitanka, Školska knjiga, Zagreb, 1972.g.

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.