Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Mucanje (Savjeti za roditelje)

Izvor: "Ako vaše dijete muca - vodič za roditelje"; Jane Fraser - predsjednica Stuttering Fuondation of America

Kako pomoći

 • u razgovoru s djetetom koje muca treba biti strpljiv,

 • važno je djetetu dati dovoljno vremena da izrazi svoje misli, mirno čekati da završi govor,

 • nije poželjno prekidati dijete koje muca u govoru,

 • ne pokušavati završiti riječ ili rečenicu umjesto djeteta,

 • ne prekidati govor pitanjima,

 • ako dijete ima braću i sestre, važno je da ima priliku i vremena izraziti svoje misli, da ga braća slušaju i ne upadaju u riječ,

 • ne požurivati dijete kada govori sporo,

 • roditelj treba prilagoditi svoj govor - govoriti polaganije, mirnije, jednostavnije i s ritmom,

 • ne upozoravati dijete na mucanje i ostavljati dojam da je mucanje pogreška ili loša navika,

 • ne ispravljati govor djeteta!,

 • usmjeravati svoju pažnju na ono što dijete govori, a ne kako govori.

Imajte primjerena očekivanja ponašanja

Ponekad očekujemo da se naša djeca ponašaju ili govore na određeni način, a u skladu s društvenim očekivanjima. Ako se od djeteta uvijek očekuje najbolje, tada očekujete previše.

Budite tolerantni s obzirom na njegovu dob i sposobnosti. Učenje primjerenih načina ponašanja ili korištenja fraza zahtijeva vrijeme. Dijete će učiti od vas i osobito će željeti biti poput vas, ako ga nagradite kada se dobro ponaša. Nemojte ga grditi ili tjerati da ponovi isto ponašanje ili frazu više puta misleći da će tako bolje naučiti. Na kraju krajeva, ono je još uvijek dijete. Ako vas takvo njegovo ponašanje sramoti, tada su vaša očekivanja prevelika.

Kontrolirajte uzbuđenje

Posebni blagdani, nadolazeći praznici ili polazak u vrtić ili školu su uzbudljivi, ali mogu biti pretjerano poticajni za malo dijete. Roditelji nam često govore kako je djetetov govor bio tečan cijelo ljeto, ali je počelo imati teškoća prije samog početka škole. Primijetite li manje tečnosti u tim trenucima, pokušajte umanjiti napetosti tih trenutaka. Ponekad je izvor teškoća u visokom stupnju uzbuđenja koji traje predugo. Božić može uzrokovati kombinaciju velikog uzbuđenja uz frustraciju. Jedna je obitelj pronašla rješenje za taj problem na način da su većinu dana proveli u otvaranju poklona. Kako je svako dijete otvorilo jedan poklon, imalo bi vremena poigrati se s igračkom, isprobati novu odjeću, ili da mu se pročita dio iz nove knjige. Na taj način, uzbuđenje se održavalo na ugodnijem stupnju. Djeca nisu bila opterećena prevelikom količinom uzbuđenja u kratkom vremenu. Isto se može primijeniti i na rođendane.

Kada ste zabrinuti zbog djeteta to se vidi. Možda ga počinjete drugačije tretirati, lakše gubite strpljenje ili se ponašate drugačije nego inače. Dijete je vrlo osjetljivo na vaše stresove i zabrinutosti, stoga je najbolji način da mu pomognete, tako da najprije pomognete sebi.

Promatrajte braću i sestre

Ako vaše dijete ima braću i sestre tada već dobro znate kako oni mogu pomoći ili otežavati njegov razvoj. Oni ga potiču na govor - a onda opet ne daju mu priliku da govori. Kao ptičica u gnijezdu, sva se vaša djeca na svoj način natječu za vašu pažnju, a ono dijete koje govori brže i glasnije od ostale djece često to i dobije.

Dijete koje muca obično treba prilagođene reakcije ostatka obitelji kako bi bilo sigurno da i ono ima mogućnosti da govori. Ako naginje neodlučnijem i povučenijem ponašanju od ostale djece, trebat će češće vašu podršku. Riječima: „Baš me zanima što tvoja sestra misli o tome?", možete ga potaknuti na govor. Ako braća i sestre upadaju, zaustavite ih i dajte im na znanje da sada nije njihov red i da će oni govoriti kada ono završi.

To ne znači da mu se uvijek mora dozvoliti da nešto kaže ili da drugoj djeci postavite kruta pravila da ga ne prekidaju. Budite uviđavni. Sva djeca trebaju naučiti čekati na svoj red u konverzaciji. Ako se vi postavite prezaštitnički, ono će početi činiti bilo što, a što mu daje prednost pred ostalom djecom. Trebate biti fleksibilni u odlučivanju kada ćete štititi njegovo pravo da govori, a kada ono treba dati priliku drugima. Kada ima krize bilo koje vrste, mora dobiti više pažnje, kao i svako dijete, ali kriza mora biti stvarna, a ne namjerno proizvedena. Kada ste u nedoumici, pružite mu pažnju.

Iako komuniciraju na različite načine, sva vaša djeca moraju imati priliku da ih se čuje. Te su razlike poželjne; vašem djetetu pružaju razvoj osobnosti. Ti stavovi o različitostima moraju se prenijeti i na one izvan obitelji. Izbjegavajte upotrebljavati razlike ljudskih osobina kako biste nekoga ponizili ili obezvrijedili. Ako prezirete ljude koji se boje ili se podrugujete osobama s teškoćama, tada djetetu šaljete poruke da su razlike nešto loše. Ono će tada zaključiti da je i njegova osobna različitost, kao što je otežan govor, također loša.

Umanjite vremensko opterećenje

Vremensko opterećenje može utjecati na bilo čiji govor, a osobito na dječji. Isto tako, različiti su oblici vremenskog opterećenja, ali dvije su vrste kojih bi trebali biti svjesni: komunikacijski i stil života.

Dobar primjer komunikacijskog vremenskog opterećenja je kada slušač reagira - bilo riječima i govorom tijela - na djetetovu netočnost govoreći "uspori", „daj si vremena", „opusti se". Ili kada slušač reagira potpuno drugačije: „požuri se i govori", „nemam cijeli dan...". Neki će u jednom trenutku djetetu reći „uspori" i već slijedećeg trenutka „požuri, nemam cijeli dan!".

Bez obzira na koji način odrastao slušač reagira, dijete bi moglo shvatiti: „Bolje da se potrudim govoriti sporo (ili brzo) kao što oni žele." Iskustva pokazuju da ovi oblici samouputa otežavaju održavanje normalno tečnog govora.

Umjesto da kažete djetetu da uspori ili govori brže, pokažite mu primjerenu brzinu govorenja. Da biste to učinili, trebali biste ispitati i tada moguće promijeniti neke od svojih govornih ponašanja, barem kada razgovarate s djetetom.

Ako smatrate da dijete „govori prebrzo", proučite i slušajte svoju brzinu govorenja kada razgovarate s njim. Čuli smo roditelje kako djetetu kažu „uspori", a da oni sami govore vratolomnom brzinom. Bilo bi dobro da provedete neko vrijeme u slušanju odraslih, sporijih govornika. To će vam dati ideju kako da usporite vaš brzi govor. Pokušajte dnevno provesti pet minuta u razgovoru s djetetom tako da govorite sporije. Produžavanjem stanki između riječi, fraza i rečenica olakšat će vam sporiji govor.

Zapamtite, način na koji govorite, vašem djetetu kazuje više od svih verbalnih uputa „uspori", „opusti se" ili „ubrzaj".

Odrasli slušači mogu također nametati vremensko opterećenje dovršavanjem djetetove rečenice umjesto njega, odgovaranjem iste sekunde kako je dijete dovršilo rečenicu ili čak početi govoriti dok dijete još nije reklo do kraja ono što želi. Pričekajte dijete da završi - dozvolite mu da završi rečenicu -odgodite odgovor za sekundu ili dvije. Kada počnete govoriti polaganije u njegovom prisustvu, dozvoljavati mu da dovrši rečenicu, kao i odgoditi svoj odgovor na trenutak, pokazat ćete mu, a ne reći kako da postigne laganiji i tečniji govor. Zapamtite, ove promjene u vašem govoru, pa čak i na pet minuta dnevno , neće biti lagane! Vjerojatno ćete imati više uspjeha u odgovaranju na djetetova pitanja nakon nekoliko sekundi, ne završavanju rečenica umjesto njega i ne počimanju vašeg govora prije negoli dijete završi, nego što ćete usporiti brzinu vašeg govora.

Neke ili sve promjene ka sporijem načinu govorenja bit će od velike pomoći mališanu. Znamo da to nije lako, ali dajte sve od sebe.

Leave a comment

Please login to leave a comment.