Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Prelazak učenika iz četvrtog u peti razred osnovne škole

 • Sanja Horvat Sinovčić, defektologinja, OŠ Brezovica, Zagreb
 • Kategorije: Zbirka | Savjet | Usavršavanje
 • Mnogi roditelji smatraju da je škola isključivo briga djece i učitelja. Roditelji bi trebali shvatiti kako je za uspjeh djeteta u školi od presudne važnosti bolja komunikacija roditelja i djece, a isto tako i komunikacija roditelja i učitelja.

  Većina roditelja strahuje kada dijete završava četvrti razred i prelazi u takozvane više razrede. Postoje i opravdani razlozi tih strahova.

  Što se zapravo dešava u višim razredima?

  1. Novi predmeti (zemljopis, povijest, tehnička kultura, informatika).
  2. Novi učitelji (svaki sa svojim zahtjevima).
  3. Više sati provedenih u školi.
  4. Veća količina gradiva za učenje.
  5. Veći zahtjevi u smislu samostalnosti u učenju.
  6. Dijete više vremena provodi samo dok roditelji rade, odlazi na razne aktivnosti i sl.

  No, ne izgleda sve tako strašno. Što je važno?

  Na prvom mjestu je komunikacija roditelja s vlastitim djetetom, prepoznavanje njegovih osjećaja i razumijevanje njegovog ponašanja.Tijekom četvrtog razreda potrebno je dijete osamostaljivati u pisanju domaćih zadaća i učenju. Nemojte umjesto njega čitati, rješavati zadatke i govoriti mu što je važno u određenom gradivu. Potičite ga na samostalno učenje koje će te vi nadgledati i kontrolirati (dok se dijete ne osamostali). Važno je da to dijete učini samo. Ako vaše dijete ima određene teškoće u učenju, vaša pomoć mu je neophodna.

  Kako pomoći djetetu pri učenju?

  1. Rasporediti gradivo učenja.
  2. Rasporediti vrijeme učenja.
  3. Uputiti ga u neke metode bržeg i lakšeg zapamćivanja (podvlačenje u tekstu, bilježenje bitnoga, naslovljavanje, izrada sažetaka ili umnih mapa, povezivanje s prijašnjim znanjem, traženje primjera, prepričavanje svojim riječima itd.)

  Da bi dijete moglo učiti, moraju biti zadovoljene njegove emocionalne potrebe. Kako u vašem djetetu razvijati ono najbolje, kako u učenju tako i u ponašanju, pitajte nas. S veseljem ćemo vam dati stručne odgovore.

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.