Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Duh u močvari (pismo)

učenički rad, 4. razred

 • Zvjezdana Kelava, učiteljica, OŠ Bartola Kašića, Vinkovci
 • Kategorije: Zbirka | Lektire | Hrvatski jezik
 • Pročitali smo ovih dana lektirno djelo Duh u močvari i gledali film. Puni smo doživljaja. Tako da smo morali napisati pismo glavnim junacima (baš smo naučili pisati pismo) i napisati lijepe pisane radove na temu " Ponovni susret glavnih junaka".

  Nadamo se da će se i vama svidjeti. Mi smo se jako trudili i nama se neopisivo sviđaju.

  • učenici i učiteljica 4.c razreda, OŠ Bartola Kašića, Vinkovci

  Dragi Mirone i Melita!

  Zovem se Klara i imam deset godina.

  Čitala sam knjigu o vama. Bili ste jako brižni i hrabri. Najviše mi se svidjelo kad ste uhvatili lovokradicu i pomagali životinjama koje su promrzle i gladne u toj hladnoći. I ja volim životinje, brinem se o njima. Ali ne tako kako ste vi!

  Zbog vas sam zavoljela Kopački rit. Znala sam da je to naš Park prirode, jedan od jedanaest u Republici Hrvatskoj.

  Posebno mi se svidio opis prirode životinja, to bogatstvo ptica i divljači.

  Ovog proljeća ću ga posjetiti, roditelji su mi obećali! Bila bih sretna sresti vas tamo i upoznati.

  Budete li trebali nekoga za istraživače i pomagače u novim pustolovinama, nazovite me!

  • Klara Rogoznica

  Tunel u šumi

  U vrijeme zimskih praznika Eukaliptus je došao k Mironu i Meliti. Nije mogao dočekati da vlak stane. Dočekali su ga Melita i Miron i njihovi roditelji tata Leo i mama.

  Puno su razgovarali o svemu. Vrijeme je ručka, smjestili su se za stol te ručali. Jedva su prijatelji dočekali izaći van. Igrali su se skrivača i nisu ni primijetili da je vrijeme za počinak. Mjesec se probio kroz prozor i osvijetlio im sobu.

  Sutradan, doručkovali su i otišli u obližnju šumu uz Sopot. U šumi se čuo raznovrsni pjev ptica, od žune do kucanje djetlića. Odjednom, ispred njih su vidjeli nešto neobično, čudni predmet. Melita ga je odmah htjela dirati, ali dečki nisu dozvoli. Svi su se iznenadili, a i plašili tog neobičnog predmeta. Što će uraditi? Zazvonio je alarma, bilo je vrijeme ručka. Obećali su mami doći će na vrijeme. Ručali su što su prije mogli. Moraju ponovo u šumu!

  Prišli su predmetu. Dodirnuli su ga. Ispred njih se otvori tunel. Ušli su u njega. Unutra je bilo mračno i hladno. Kretali su se polako, korak po korak. Što su išli dalje sve je bilo mračnije i hladnije. Oko njih je bilo puno neobičnih, starih predmeta. Čaša, skulptura, predmeta koje nisu nikada vidjeli, zdjela. Jedna je bila jako nalik Orionu. Nisu govorili. Bili su začuđeni i u šoku. Napokon su došli do kraja tunela. Dogovorili su se što će dalje. Vratili su se kući i zamolili tatu da ih odveze do Gradskog muzeja. Ispričali su sve arheolozima što su sve doživjeli i vidjeli. Otišli su zajedno do tunela. Bili su iznenađenim dječjim otkrićem. Arheolozi i drugi stručnjaci su se pobrinuli za sve iskopine. Zahvalili su se Meliti, Mironu i Liptusu. Za nagradu su djeca dobila mamutove zube nanizane kao ogrlicu.

  Sutradan izašle su novine. Pogađate o kom je pisalo. Članak je bio o znanstvenicima Meliti, Mironu i Liptusu. Čitali su članak nekoliko puta. Bili su ushićeni i beskrajno sretni.
  Zazvonio je telefon. Liptusova mama provjerava stiže li kući. Čekaju ga na kolodvoru. Bar će imati što pričati u Kopačevu!

  • Danijel Dumbovečak

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.