Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Kako je Zeus zavladao svijetom

U pradavno doba svijetom je vladao Kronos (Vrijeme), jedan od dvanaestoro Titana koje je Geja (Zemlja) rodila Uranu (Nebu).

kronos-zeus-i-kamen titanuranZeus

Kronos je s Rejom, koja mu je bila i žena i sestra (što u svijetu bogova nije bilo nimalo neobično), imao šestoro djece. No, daleko od toga da se veselio svojem brojnom podmlatku! Bilo mu je, naime, prorečeno da će ga vlastito dijete svrgnuti s prijestolja i uzrokovati mu propast. Nemojte ga žaliti, draga djeco, jer njegova savjest nije bila mirna: Kronos je na jednak način "naslijedio" vlast od svog oca Urana. Kako se koje dijete rodilo, Kronos ga je otimao od očajne Reje i progutao u jednom golemom gutljaju. No, mališani nisu poginuli jer su bili božanskoga roda – živjeli su i dalje, zatvoreni u očevoj utrobi.

Reja je odlučila stati tome na kraj. Na otoku Kreti, u dubokoj mračnoj špilji na gori Dikti, potajice je rodila Zeusa, a Kronosu je dala veliki obli kamen umotan u pelenu. Ovaj ga je, ni ne pogledavši, istog trena strpao u usta i progutao.

Za malog su se Zeusa na Kreti brinule gorske nimfe hraneći ga medom i mlijekom božanske koze Amalteje. Pred špiljom u kojoj je živio stražarili su Kureti. Kadgod bi mališan zaplakao, udarali bi mačevima po štitovima, poskakivali i ispuštali divlje krikove – ukratko, stvarali bi tako zaglušujuću buku da Kronos ne bi čuo djetinji plač i otkrio prevaru.

Stasavši u krasnog snažnog mladića Zeus je odlučio kazniti okrutnog oca i preoteti mu vlast nad svijetom. Zaprepašteni Kronos u prvi se čas nije snašao, pa ga je Zeus prisilio da povrati progutanu djecu. No, Kronos je još uvijek bio vrhovni gospodar svijeta, pa se Zeus morao povući da se reorganizira i krene u novi napad. Silni je Kronos bio pretvrd "orah", no nasilnost i okrutnost pribavile su mu mnoštvo protivnika. Stoga trojici braće – Zeusu, Posejdonu i Hadu – nije bilo teško sakupiti pristaše i organizirati jaku vojsku sa Zeusom na čelu.

Ljuta borba između Zeusa i Kronosa trajala je, kažu, punih deset godina. Mora da je za Zemlju to bilo strašnih deset godina, ispunjenih čestim potresima, grmljavinom, treskovima munja i erupcijama vulkana. Kao pobjednik izašao je – pogađate – Zeus. Trojica braće zagospodarila su svijetom, podijelivši među sobom ovlasti (o tome smo već pisali).

Kazna za neprijatelje bila je strašna – bili su strmoglavljeni u tmine Tartara. Tako je završila vladavina Titana. Zeusova je pak vladavina potrajala sve dok su se prepričavale čudesne pripovijesti vezane uz grčke mitove.

Leave a comment

Please login to leave a comment.