Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

eTwinning godišnja konferencija 2013.

 • Dubravka Granulić, dipl. učiteljica razredne nastave i prof. hrvatskoga jezika, OŠ Budaševo, PŠ Topolovac, Topolovac, Gušće
 • Kategorije: Zbirka | Tehnologija | Vaši rezultati
 • eTwinning-2013Na ovogodišnjoj eTwinning konferenciji koja je održana u Lisabonu, Portugal, od 14. do 16. ožujka sudjelovala je Dubravka Granulić, učiteljica mentor hrvatskog jezika koja je tamo pozvana kao jedan od najkreativnijih eTwinnera u protekloj kalendarskoj godini, a bila je dio hrvatskog tima sastavljenog od dobitnika nagrade COMET za najbolje eTwinning projekte. Hrvatsku delegaciju na ovom važnom međunarodnom susretu sačinjavali su, pored dipl. učiteljice Dubravke Granulić iz OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće, mr. Nataša Ljubić Klemše iz I. OŠ Bjelovar, prof. Mihala Kelava iz Gimnazije Bjelovar, dipl. učitelj Tomislav Pavlović iz OŠ Ludina, dipl. učiteljica Tea Horvatić iz OŠ Strahoninec, prof. Arjana Blažić iz IX. Gimnazije Zagreb i predstavnica Agencije za mobilnost i programe EU Dunja Babić.

  Od ožujka 2012. učiteljica Dubravka radi s učenicima na nekoliko međunarodnih projekata od kojih treba posebno naglasiti eTwinning projekt „Just before football feast" koji je nagrađen Europskom oznakom kvalitete u listopadu prošle godine.

  Osim ovog navedenog projekta učiteljica Dubravka i vrijedni učenici škole Budaševo upravo su zatvorili jedan bogat projekt nazvan „Moja knjiga – moj prijatelj", a nastavili dalje raditi na projektima „Life@BOOK@Art", „European Great Figures" i „The World of the Fairy Tales" koje rade u suradnji s partnerima iz brojnih europskih zemalja. Samo za primjer, u projektu „Europski velikani" sudjeluje čak 27 europskih zemalja, dok su u projektu „Moja knjiga – moj prijatelj" sudjelovala 82 učenika iz četiri partnerske zemlje (Poljske, Slovačke, Rumunjske i Hrvatske).

  Konferencijski program započeo je 14. ožujka na prvom katu hotela Corinthia u Lisabonu pred 526 sudionika iz 33 europske zemlje.

  Tema ovogodišnje konferencije bila je promicanje i poticanje razvoja aktivnog građanskog odgoja i kritičkog mišljenja. Na konferenciji su govorili mnogi utjecajni i cijenjeni europski profesori. Program prvog dana eTwinning konferencije uključivao je uvodni dio dobrodošlice sudionicima video pozdravom Androulle Vassiliou, europske povjerenice za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade, kao i pozdravno obraćanje Nuno Cratoa, portugalskog ministra obrazovanja i Ritte Zurrape, predstavnice portugalske Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

  Potom je uslijedilo jednosatno predavanje profesora Boba Fryera „Learning Citizenship for the 21st Century". Prvog dana Konferencije dodjeljene su nagrade za najbolje eTwinning projekte u 2012. godini koje je uručio gospodin Antonio Silva Mendez, direktor Programa za cjeloživotno obrazovanje pri Europskoj komisiji.

  Izložbeni prostor eTwinning projekata mogao se razgledavati već prvog radnog dana, a brojni su sudionici predstavljali na njemu svoje uspješne projekte i ideje koje su koristili u njihovim realizacijama.

  Cjelodnevne aktivnosti prvog dana konferencije zaokružene su u organiziranom razgledavanju grada Lisabona autobusnom rutom od hotela Corinthia do Belema, te kroz samo središte grada natrag do hotela.

  Bilo je čudesno gledati ovaj prekrasni grad na sedam brežuljaka koji je danas postao neraskidiva veza tradicionalne i moderne arhitekture imajući na umu da je 1755. godine u samo nekoliko sati bio sravnjen sa zemljom nakon katastrofalnog potresa i tsunamija, a istodobno potpuno obnovljen u 30-tak dana.

  Danas, glavni grad Portugala broji oko 3 milijuna stanovnika i od dana slave u doba otkrića, kada je bio na čelu svjetske trgovine, Lisabon je bio i ostao važna luka. Iako su glavni dokovi premješteni, veliki spomenici u Belemu još uvijek svjedoče o pomorskoj povijesti grada. Tako nas je oduševio toranj Belem, svjetionik za pomorce koji su se vraćali iz Indije i Novog svijeta, a danas je simbol nekadašnje portugalske pomorske moći. Jednako je veličanstveno zdanje samostana Jeronima iz 16. st. kojeg je dao izgraditi Manuel I., a u kojem je danas grob Vasca de Game, svjetski poznatog moreplovca koji je utvrdio kolonijalnu moć Portugala u Indiji.

  Brojne radionice i predavanja s ciljem napredovanja i usavršavanja u eTwinning projektima te intenzivne aktivnosti sudionika na izložbenim prostorima održavale su se drugog dana eTwinning konferencije.

  U prvom dijelu radionica i predavanja sudionici su mogli sudjelovati na prezentacijama učitelja nazvanih Teachers Exchange Workshops (TEW) u kojima su učitelji prezentirali svoja eTwinnerska iskustva, poteškoće, metode i pristupe i zamke pri provođenju aktivnosti eTwinning projekta. U tri vremenski odvojena termina sudionici su sudjelovali u radionicama o eTwinning temama, vođenju i provođenju projekata u različitim područjima obrazovanja u kojima su se mogle doznati novi pristupi u razvoju kritičkog mišljenja i vještina učenika 21. stoljeća.

  Drugog dana održavanja konferencije učiteljica Dubravka Granulić predstavila je upravo završen eTwinning projekt „Moja knjiga – moj prijatelj" kao primjer dobre suradnje između učitelja i učenika Hrvatske, Poljske, Slovačke i Rumunjske u dijelu bogatog konferencijskog programa nazvanog Učiteljska iskustva na slavenskim jezicima (Slavistic language teacher exchange), pored nekolicine kolegica iz Poljske i Slovačke.

  Istoga dana svoj eTwinning projekt „Mini Hotels Network" predstavila je i dipl. učiteljica Tea Horvatić iz OŠ Strahoninec, a prof. Arjana Blažić je u suradnji s belgijskim kolegom Bartom Verswijvelom održala dvije radionice o pedagoškim vrijednostima eTwinning projekata.

  „Svakako mogu izraziti veliko zadovoljstvo što sam imala priliku prisustvovati i sudjelovati u ovom izuzetno vrijednom međunarodnom događaju koji mi je otvorio vidike i vrata prema sustavnoj i interaktivnoj suradnji s ostalim europskim kolegama koji su spremni dijeliti svoja iskustva i razmijeniti mišljenja o krajnjih ishodima obrazovanja: stvarati napredno društvo znanja koje će ojačati Europu i sve nas zajedno imenovati Europljanima.

  Sve ovo ne bi bilo ostvareno bez velikog učešća i zalaganja naše predstavnice za Agenciju za mobilnost i programe EU Dunje Babić koja nas je u dvomjesečnoj pripremi usmjeravala i organizirala, savjetovala i upućivala, ohrabrivala i podržavala tako da je naš hrvatski tim djelovao u svakom pogledu jedinstveno i profesionalno."

  eTwinning konferencija svečano je završena 16. ožujka 2013. godine, a hrvatska delegacija zadovoljno se vratila u domovinu s ciljem da u budućim godinama obogatimo europsku zajednicu dobrim projektnim sadržajima na kojima naši učenici vrijedno nastavljaju raditi.

  granulic-etwinning-03 granulic-etwinning-07
  granulic-etwinning-02 granulic-etwinning-04
  granulic-etwinning-01 granulic-etwinning-06
  granulic-etwinning-09 granulic-etwinning-10

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.