Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Dolazak proljeća (ČSR)

(pripremila) Zbornica; 2. razred

Proljeće je reklo: „Dosta je zime, i zato evo me", i u to ime izdalo je nalog šaren svakom cvijetu – „spavanja je dosta, ostavi sjetu, kakav je to način, na što to liči, iz kreveta skači smjesta, i niči!"

Iz pokrivača prva, premda nešto slaba, izvukla se polako prva visibaba, i kukurijek se, nalik na svog brata pijetla, javio rano, lica bijela, svijetla, a zatim su za njim i drugi junaci skočili hitro – žuti jaglaci što svirkom svojih zlatnih trubalja tresu svu šumu, gdje je najdublja.

Istoga dana, u sedam sati, niknuli su i sunovrati, a baršunaste svoje, raskošne tunike navukle su preko pidžame perunike. Ruže su rekle: „Prilika se pruža da stavimo na usne opet malo rougea." Samo je jorgovan rekao: „Polako, ja ne mogu brže, što žurite tako, jer meni trebaju tolike bočice da ljubičastim obojim svoje očice." Krizantema je tada čestitala svima i rekla: „Za mene vremena ima do jeseni, ja još spavat mogu", i vratila se opet u krevet bosih nogu.

rouge = ruž za usne

Pitanja za razumijevanje pročitanog teksta

Odgovori na pitanja punom rečenicom.

1. Što je proljeće reklo cvijeću?

2. Kome je izdalo nalog? Zašto?

3. Tko se prvi izvukao ispod bijelog pokrivača? Prepiši rečenicu iz koje to saznaješ.

4. Koji su se vijesnici kasnije pojavili?

5. S čim je pjesnik usporedio jaglac?

6. Kada su niknuli sunovrati?

7. Tko je obukao raskošnu odjeću?

8. Tko je obukao pidžamu?

9.Što su rekle ruže?

10. Kome se nije žurilo? Zašto?

11.Tko se vratio u krevet na spavanje? Zašto?

12. Ispiši imena svih proljetnica koje se spominju u tekstu.

Leave a comment

Please login to leave a comment.