Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Terensaka nastava: Hidrometeorološka postaja - Ukrašavanje tikvica - Stara suvara

Učenički rad, 3.c OŠ Bartola Kašića, Vinkovci

 • Zvjezdana Kelava, učiteljica, OŠ Bartola Kašića, Vinkovci
 • Kategorije: Zbirka | Priroda i društvo | Terenska nastava
 • Hkelava-HS-05idrometeorološka postaja

  Sa školom smo išli na izlet. Putovali smo autobusom. Posjetili smo Gradište.

  Tamo se nalazi i meteorološka postaja. Dočekao nas je meteorolog. On nam je pokazivao razne sprave za mjerenje vremena, mjerenje temperature, kiše, leda vjetra i temperature tla. Najviše mi se svidjela sprava za mjerenje količine kiše. Sastoji se od posude i spremnika. Meteorolozi svaki sat bilježe promjene vremena. Jednom dnevno šalju izvještaj u glavni hidrometeorološki zavod u Zagrebu.

  Jako mi se svidio taj posao. Kad narastem možda ću biti meteorolog.

  • Nikola Krznarić
  kelava-HS-02 kelava-HS-01

  Ukrasne tikvice

  kelava-tikvice-03Nkelava-tikvice-02akon što smo bili u meteorološkoj postaji u Gradištu uputili smo se k baki Ani. Kod nje ćemo vidjeti kako se crta na tikvice.
  Na stolu smo vidjeli puno ukrašenih tikvica. Baka Ana je pričala što sve moramo raditi da bi mogli crtati na tikvici. A zatim je počela!

  U ruci joj je bila oguljena tikvica. Prvo je uzela šestar i napisala na donjem dijelu tikvice dva kruga. Zatim je uzela nožić i udubila crte da se vide tragovi. Onda je usitnjenom korom oraha namazala te crte koje su odmah postale tamne i bolje se vide. Pokazala nam je neku opasnu mast i s njom je pažljivo sa komadićem metle namazala nacrtane latice. Upalila je plamen i držala tikvicu iznad plamena nekoliko sekundi. Kad je tikvicu maknula te obojane latice su postale crvenkaste. Prije odlaske smo vidjeli jako stare ukrasne tikvice.

  Bila sam jako sretna što sam bila kod bake Ane.

  • Nikolina Božić

  Stara suvara

  U ponedjeljak smo došli i do Otoka. Otok je grad u kojem smo vidjeli jedinu sačuvanu suvaru. Suvara je mlin koji su pokretali konji. Jako mi se dopalo kako su djeca sjedila na gredama dok su konji okretali to veliko kolo. Oni su vrtili kolo a kolo pokretalo dva velika kamena koja su mljela žito, kukuruz, zob ili ječam. Dobiveno brašno su ljudi sipali u platnene vreće i na kolima nosili svojim kućama. Od tog brašna žene bi mijesile kruh i pekle u krušnim pećima. Taj bi kruh jeli po tjedan dana. Nekada je bilo osam otočkih suvara a sada je ostala samo Tomašević ili Klarina. Ona je vrijedan spomenik kulturne vrijednosti. Na grbu grada Otoka se nalazi njena slika.

  Svima bih poručila da dođu vidjeti suvaru.

  • Lea Banovac
  kelava-suvara-01 kelava-suvara-02

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.