Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Tri snježne pahuljice (ČSR)

(pripremila) Zbornica; 3.-4. razred

Bile tri sestrice, tri male snježne pahuljice. Dolepršale su jednog dana na zemlju i tu su se vrlo dobro osjećale. Još su se u zraku dogovorile da se nikad neće rastajati. Ali slučaj je htio drugačije. Puhnuo je vjetrić, razdvojio je tri nestašne sestrice. Svaka je otišla na svoju stranu i svaka je doživjela svoju priču. Prva i najkrupnija pala je na rukav kaputa koji je pripadao nekom starčiću. On ju je pogledao i rekao: - Kako si lijepa, snježna pahuljice! Nema na svijetu ništa ljepše od tebe! – Bio je taj starčić pjesnik i sačuvao je mlado srce.

Druga i najljepša pahuljica pala je na prozor nekog znanstvenika. On je uzeo povećalo i dugo je promatrao: Čudo prirode! – mrmljao je za sebe. – Najljepša čipka koja se može zamisliti! – Zatim je nešto dugo zapisivao u svoj notes. I on se na svoj način obradovao pahuljici.

Treća i najmanja pahuljica pala je na otvoren dlan sasvim male djevojčice u svijetlomodrom kaputiću koju je nosila njezina mama. Zadivljeno je motrila snježnu pahuljicu. U njenim krupnim plavim očima odražavala se velika radost. Ali ručica male djevojčice bila je topla i pahuljice je pomalo nestalo. Rastopila se na dlanu.

Ipak, ne smijemo biti zbog toga tužni. Život snježnih pahuljica je kratak, ali veseo. One nas svojom ljepotom obraduju, svake godine iznova...

Pitanja za razumijevanje pročitanog teksta

Odgovori na pitanja punom rečenicom.

1. U kojem se godišnjem dobu odvija priča?

2. Što su pahuljice bile u srodstvu?

3. Što su se dogovorile dok su bile u zraku?

4. Je li se njihova odluka mogla ostvariti? Zašto?

5. Gdje je pala najvća pahuljica?

6. Što je starčić bio po zanimanju?

7. Gdje je pala druga pahuljica?

8. Što je znanstvenik mislio o njoj?

9. Na čiji dlan je pala najmanja pahuljica?

10. Kako je motrila pahuljicu?

11. Po čemu znamo kako se djevojčica osjećala?

12. Što se dogodilo s pahuljicom na dlanu?

13. Kakav je život snježnih pahuljica?

14. Koja je pahuljica u priči najljepša?

15. Raduješ li se ti snijegu? Zašto?

Leave a comment

Please login to leave a comment.