Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

Paklenica

Fotografije ustupio: Tomislav Marković

 • Mila Kokotović, učiteljica mentorica, OŠ Trnsko, Zagreb
 • Kategorije: Zbirka | Priroda i društvo | Terenska nastava
 • Velebit i njegove vile punili su hrvatske mitove stoljećima. Nigdje se te vile nisu toliko zaigrale kao pri stvaranju Paklenice, nacionalnog parka smještenog na prostoru te naše veličanstvene planine. Na malenom području susrećemo se s iznimno bogatim prirodnim krasotama.

  Ima tu škrapa, jama, špilja, rijetkih biljaka i životinja, nezaboravnih vidikovaca i područja gotovo potpuno netaknute prirode. Najpoznatija špilja je Manita peć, a najpoznatija jama je Vodarica. Biljni svijet na Velebitu je raskošan. Rastu tu predivni rijetki cvjetovi orhideja i ljiljana, šume bora i bukve. Životinjskih vrsta ima puno,a posebno mjesto zauzimaju neke vrste gotovo izumrlih leptira i jedino kopneno stanište bjeloglavog supa.

  Iako ime Paklenica podsjeća na neko paklensko porijeklo imena, istina je puno jednostavnija. Paklenica je ime dobila prema smoli crnog bora, takozvanoj paklini, koja se upotrebljavala pri premazivanju brodova.

  I na kraju, Paklenica je raj najsmionijim i najspretnijim alpinistima i sportskim penjačima svijeta. Strme stijene i planinski vrhovi već su pola stoljeća meta i izazov tim modernim avanturistima.

  No i za nas, obične šetače i izletnike, ima dovoljno staza i putova na kojima možemo napuniti dušu i tijelo. Zato, pripremite udobnu i čvrstu obuću, pa put pod noge. Naravno, ne zaboravite kakav dobar sendvič i bocu soka. Ma dobro, može i mala čokoladica.

   

  kokotovic-m-paklenica-01 kokotovic-m-paklenica-02 kokotovic-m-paklenica-03
  kokotovic-m-paklenica-04 kokotovic-m-paklenica-05 kokotovic-m-paklenica-06
  kokotovic-m-paklenica-07 kokotovic-m-paklenica-08 kokotovic-m-paklenica-09
  kokotovic-m-paklenica-10 kokotovic-m-paklenica-11 kokotovic-m-paklenica-12
  kokotovic-m-paklenica-13 kokotovic-m-paklenica-14 kokotovic-m-paklenica-15
  kokotovic-m-paklenica-16 kokotovic-m-paklenica-17 kokotovic-m-paklenica-18

  Leave a comment

  Please login to leave a comment.