Dragi učitelji/ce, u tijeku je prenošenje nastavnih materijala na novu domenu. Ukoliko nešto ne možete pronaći, ili želite saznati što ima novoga, posjetite nas na stranici u izradi — zbornica.hr. Uspješnu novu nastavnu godinu želi vam vaša Zbornica!

More - beskrajna, plava boja

Marija Đanović: Žal

Žal

U tirkiznoj pličini
spavaju žali u jutarnjoj tišini.
Zračci sunca glave im takli,
površinu mora lagano pomakli.
I sad se ljeskaju žuti žali
u jednoj maloj primorskoj vali.
Poneki od njih ozelenjeli glave,
maskirali se vlatima morske trave.
I sad od silna sunčeva bljeska
cijela vala postaje freska.

Marija Đanović

More - beskrajna, plava boja

Oduvijek je slikare zanimalo more i obala. Njegova plava boja nadahnjuje ih da istraže što sve njome mogu izraziti. Bojama cvijeća, stijena, neba i mora stvaraju slike živih, bogatih tonova. Morski krajolik, sam za sebe, bez ljudi, potiče slikara da isproba sve mogućnosti boje i svjetla. Uzburkano more omogućuje mu da izrazi neku uznemirujuću ili opasnu situaciju npr. pomorske bitke koje su često prikazane na valovitu, uzburkanu moru.

More je česta tema u slikarstvu XIX. stoljeća, kao i onoga s početka XX. stoljeća. Kasnije su umjetnici, zaokupljeni drugim slikarskim temama i mogućnostima, pomalo zaboravili morski krajolik. No na neki mu se suvremeni slikari ipak vraćaju. Tako naš suvremeni slikar Edo Murtić, koji je poznat po svom apstraktnom slikarstvu (nefigurativnom, tj. slikarstvu bez prepoznatljivih predmeta), jednako poznat i po svojim morskim pejzažima. To su krajolici u plavom, prošarani bijelom, žutom, zelenom ili crvenom bojom – bojom kamena, borova i cvijeća uz morsku obalu.

Pejzaž

  • prikazivanje prirode na slici, na crtežu.

Pejzažisti

  • umjetnici koji slikaju pejzaže.

Marinisti

  • slikari koji slikaju more, obalu ili morsku luku.

Leave a comment

Please login to leave a comment.