Jugovina

(pripremila) Zbornica

Jugovina

Jugo je već drugi dan puhalo kao ludo, a nebom su se valjali gusti, sivi oblaci. Kuća Ivičinih roditelja bila je na obali i, naravno, izložena vjetru. Ovaj je zavijao oko kuće i želio ući u nju. Srećom, svi su prozori bili dobro zatvoreni pa nije mogao.

- Uuuuuuu ... - zavijalo je jugo i Ivici nije dalo zaspati. On se pritajio pod pokrivačima i slušao neugodno zavijanje vjetra.

- Što je, još nisi zaspao? – upita tata pojavivši se na vratima.

- Ne mogu! Vjetar toliko zavija... Ostani još malo pored mene, tata – Ivica će ne dižući glavu s jastuka.

- To je najobičnije jugo. Moraš se naviknuti na njegovo zavijanje, ta ti živiš uz more. Tata sjedne na krevet i poljubi Ivicu u čelo.

- A zašto tako zavija, kao da želi plašiti ljude? – Ivica će nešto hrabrije.

- Zar se ti plašiš juga?

- Da, tata!

- E, to nije potrebno. Ali, kao i ljude, i vjetar treba upoznati. Treba o njemu sve znati.

- A što ti znaš o jugu? Ispričaj mi!

- Dobro! Poslušaj, vjetrovi su kao ljudi. Kada ih dobro upoznaš, onda znaš kako se prema njima treba vladati. Jugo je neugodan vjetar i mnogi ga ne vole. Danima se zna zadržavati na istome mjestu, kao iz nekog prkosa. Osobito voli more. Podiže visoke valove koji se uz silnu buku razbijaju o obalu. Razljućeno more se pjeni i postaje opasno za brodove, kojima je najbolje da se sklone

u zaštićene luke. Jugo najčešće dolazi u pratnji velikih tamnosivih oblaka koje velikom brzinom tjera po nebu. Oni su puni kiše koju istresaju po moru i kopnu u velikim količinama. Kažu da jugo puše kao da je bez glave. Ali, dok jugo puše, mnoge ljude boli glava. Čuo si mamu kako danas kaže da je boli glava, da je bezvoljna i da joj sve smeta. Danas se je već dva puta naljutila na mene, a da joj nisam dao povoda. Sve je to zbog jugovine koja vlada ovih dana. Ali, glavobolja će joj proći čim jugo prestane i počne kiša.

- Uuuuuuu ... - čulo se zavijanje juga. Tata ustane i ode do prozora vidjeti je li dobro zatvoren. A kada se vratio do Ivice, ovaj je već čvrsto spavao.

- Uuuuuuu ... - oglašavalo se jugo i dalje, ali više nije moglo remetiti Ivičin duboki san.

Ivan Goleš

Jugo

  • Jugo je jugozapadni, topao i vlažan vjetar umjerene jačine koji puše s mora prema kopnu, a javlja se duž cijele obale u sva godišnja doba, no ljeti je nešto rjeđi.
  • Na Jadranu je dosad najveće valove od 10,2 m podigao vjetar jugo.

Leave a comment

Please login to leave a comment.