Rijeka - Trsat

Rijeka

Grad neobične, čvornate prošlosti koja bi se mogla usporediti sa stablom masline: dugotrajno, izvijeno, plodovi gorkasta okusa. No, ulje je dobro.

Život na priobalju riječkog zaljeva datira iz prapovijesti. Ovdje su davno živjeli Kelti; možda je etimologija naziva Trsat od keltskog Tarsa = brdo uz rijeku. Akropolska naselja ilirskog imena LIBURNA, moreplovaca, gusara, brodograditelja. U antičkom razdoblju grad se naziva TARSATICA, rimski municipij (utvrda); tragovi tog razdoblja gotovo nestali.

VII. st. – naseljavanje Hrvata. XIII. st. – na slojevima prošlosti izrasta novo naselje REKA (RIKA), SV. VIDA (Sveti Vid na Rječini, St. Veit and Pflaum), grad sa vratima, kulama, ulicama, trgovima.
  • Rijeka je bila nezavisna država od 8. rujna 1920. do 24. siječnja 1924. i njen je izabrani predsjednik Riccardo Zanella zahtjevao od međunarodne zajednice i Tita 1945. godine
  • obnovu nezavisnosti.
  • Od 1918. do 1924. Rijeka je izdavala međunarodno priznate poštanske marke. U filatelističkoj literaturi se nalaze po nazivom FIUME.
  • Američki predsjednik Wilson je 1919. predložio Rijeku za sjedište Lige naroda – preteče Ujedinjenih naroda.

Trsat

U Rijeci na Trsatu, 135 m iznad mora pruža se fantastičan pogled na hrvatski Jadran i istarske otoke te Učku. Ondje je smješteno drevno svetište Majke Milosti, Majke Božje Trsatske.

Nastalo je prema predaji o dolasku Svete kućice iz Palestine 10. svibnja 1291. koju su iz Nazareta u Trsat donijeli anđeli, no nakon tri godine i sedam mjeseci anđeli su je na svojim krilima odnijeli u Loreto gdje se nalazi i danas. Čuvši za neutješivu tugu Hrvata za odnesenom Svetom kućicom Papa Urban V u Trsat je 1367. g. poslao drevnu sliku Majke Božje koja je u Rimu smatrana čudotvornom, a pred kojom su se Hrvatski hodočasnici počeli okupljati.

Crkva Majke Božje Trsatske vjerojatno je postojala već 1419. g. Knez Nikola i Frankopan, hrvatski ban dao je izgraditi prostraniju crkvu koju od 1453. g. trajno nastanjuju franjevci.

Do svetišta se dolazi usponom od 561 stuba. Ono je ponovno izgrađivano i obnavljano više puta, a 1966. izgrađena je osobito vrijedna kapela zavjetnih darova. Godine 1992. pridodani su joj riznica i galerija. Lik Gospe datira iz 14. stoljeća, a Marijin život, prikazan u nizu od 32 slika, zauzima središnje mjesto interesa u samostanskom kloštru. Mornari i drugi hodočasnici pohode svetište u svako doba, a pogotovo na marijanske blagdane.

Leave a comment

Please login to leave a comment.